2013-03-26 12:39:37• hírek • Szatmar.ro

Három kilométeres kamionsor a petei határátkelőnél

FRISSÍTVE: délután 16.00 órakor Magyarország feloldotta a határzárat. Addigra azonban több kilométernyi kamionsor gyűlt össze a határátkelő romániai oldalán. Magyarország a havazás miatt tiltotta meg a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók behajtását.


Kedd délelőtt 11.00 órára már közel három kilométernyi kamionsor gyűlt össze a petei határátkelő romániai oldalán. A szélsőséges időjárási körülmények miatt Magyarország határzárat rendelt el a 7,5 tonnánál súlyosabb kamionok esetében. Egyesek több, mint fél napja vesztegelnek, a sor ottjártunkkor már a pusztadaróci polgármesteri hivatalig ért - és sajnos senki sem tudja megmondani, hogy mikor folytathatják útjukat.

„Hétfő este 11.00 óra óta állunk itt. Miskolcra kellene mennünk, ahol alig három centiméteres a hó. Nem értem, minket miért nem engednek el. A gondok délen vannak, nem ott, ahová mi megyünk! Hozzá nem értő politikusok döntése. Két héttel ezelőtt sok kritikát kaptak, amiért nem tettek semmit, most pedig túlságosan is óvatosak", panaszkodott vehemensen két máramarosi kamionos.

Valceai kollégájuk sztoikusabban kezeli a kialakult helyzetet. „Este 9.00 óra óra állok itt. A legrosszabb, hogy nem tudom, meddig kell még várakoznunk. Várom, hogy informáljanak minket", mondta. Kollégái közül sokan elhagyták a sort és a Pusztadaróc előtti parkolóba vonultak vissza. „Én nem állok ki a sorból, várok nyugodtan", tette hozzá.

Magyarország hétfő este rendelt el határzárat a román, a szerb és a horvát határ mentén a 7,5 tonnánál nehezebb kamionok számára. A jelentős mennyiségű havazás az ország szinte minden részén komoly gondokat okoz: északon Nógrád, nyugaton Veszprém, Győr, Vas, délen Baranya és Somogy, középen Jász-Kiskun-Szolnok megyékben is jelentős a fennakadás és a forgalomelterelés, ám egy ukrán kamion Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is átszakította a korlátot az M3-as autópályán.

Noha a kisebb teherszállító járművek valamint a személygépkocsik átléphetik Magyarország határát, mindenképpen érdemes óvatosan vezetniük, mert a lehullott hó balesetveszélyessé teszi a közlekedést. Az időjárás-előrejelzések szerint ráadásul a következő másfél napban, szerda estig további havazás várható.

Nem csak Magyarországon okoz komoly fennakadásokat a havazás. Az ukrán katasztrófavédelem keddi közlése szerint eddig 1101 településen állították helyre az áramszolgáltatást, ugyanakkor továbbra sincs áram a kelet-ukrajnai Poltava megye 78 és a vele szomszédos Szumi megye 23 településén. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Kijevben eddig csaknem 44 800 személyt vontak be a hó eltakarításába, és csaknem hatezer kotrógépet vetettek be. Az ukrán fővárosban három nap alatt több mint félméternyi hó esett, hasonlóra március végén utoljára 1881-ben volt csak példa.

Romániában nem okozott fennakadást kedden a közlekedésben az ország déli és nyugati részét sújtó hófúvás. Az ország déli részén, a Bukarest körüli megyékben kedd hajnaltól kezdődően 14 óráig narancssárga riasztás van érvényben a havazás és az óránként 70-90 kilométeres sebességű szél miatt. Bukarestben és a fővárossal szomszédos négy megyében tanítási szünetet rendeltek el keddre az óvodákban és az iskolákban.

A közlekedésben kedd délelőttig nem okozott fennakadást a hófúvás, a főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, ennek ellenére az utak többségét 2-10 centiméteres hó borítja. Az ország déli megyéiben óránként 60-70 kilométer sebességű szél nehezíti a közlekedést, hóátfúvásokat okozva.

Az idei tematikus évünk - a Balesetmentes Közlekedés éve - aranyfokozatú támogatója a Global Assistance biztosítási bróker cég valamint az Autowebshop.ro interenetes webáruház. Ezüstfokozatú támogatóink a First Drive Autósiskola és a szatmárnémeti Automeister.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: