2012-03-30 20:10:02• hírek • Szatmár.ro

Rangsorolta tanácsosjelöltjeit a Szatmárnémeti RMDSZ

Pénteken 17 órakor került sor a Szatmárnémeti RMDSZ rangsoroló küldöttgyűlésére, amelyen bemutatkoztak a városi tanácsosi mandátumért indulók, illetve Ilyés Gyula, aki a szervezet polgármester-jelöltje lesz a június 10-én megtartandó helyhatósági választásokon. A gyűlésen szavazással határozták meg a tanácsosi lista sorrendjét is.

A Filharmónia épületében a 180 küldöttből végül 163-an jelentek meg. A  gyűlést Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, majd közölte a játékszabályokat: a polgármester-jelöltnek tíz, a tanácsosjelölteknek pedig három-három perc állt rendelkezésükre, hogy bemutatkozzanak, illetve elmondják programjaikat. „Az elmúlt években az RMDSZ bebizonyította, hogy a nyitottság és a szakmaiság jellemzi döntéseit. Ezek védjegyekhez ragaszkodva kérem mondják el véleményüket a szavazólapokon", mondta Kereskényi.

Elsőként Ilyés Gyula polgármester-jelölt kapott szót. A város jelenlegi első embere néhány mondatban felvázolta az elmúlt nyolc év körvonalait: első mandátuma idején, 2004-2008 között a gazdaság dübörgött, egymást érték a befektetések, a város fejlődött. A második mandátum elején, 2008 őszén kitört gazdasági világválság azonban rányomta bélyegét az utolsó négy évre. „Az első négy évben magasra tettük a lécet és a lakosok, teljes joggal, elvárják, hogy a közszolgáltatások szintje ne csökkenjen. Még ha erre nehezebb is előkeríteni a szükséges anyagi keretet. Ám én úgy érzem, ezt sikerült megtennünk és ezt tartom az egyik legfontosabb eredménynek", mondta a jelenlegi polgármester.

A következő négy évvel kapcsolatban Ilyés leszögezte: „Mi nem ígérgetünk semmit. Csak azt mondom el, amit meg fogunk tenni, ha esélyünk adatik". A polgármester kiemelte a kanalizálási hálózat további bővítését, valamennyi földút leaszfaltozását, a város északi részén lévő terelőút megépítését, valamint az Integrált Fejlesztési Program keretein belül a Kubik- tó környékének, több tíz utcának, valamint az Északi Színháznak a felújítását.

Ilyés Gyula beszél a terveiről

Ilyés reményét fejezte ki, hogy sikerül lépéséket tenni a harmadik Szamos-híd és a körgyűrű esetében is. „Ez azonban nem csak tőlünk függ, az Európai Unió és a kormány anyagi támogatása nélkül ezt képtelenek vagyunk finanszírozni. Mindent meg fogunk azonban tenni, ami tőlünk telik: még jobban és még többet lobbizunk majd".

A polgármester nagyon fontosnak nevezte a Kölcsey Ferenc Főgimnázium sorsának rendezését, Szatmárnémeti kulturális és sportbéli gazdagságát, a családtámogatási programok sokszínűségét. „Az, hogy az RMDSZ meg szeretné tartani vezető pozícióit a város és a megye élén, az nem öncélú. Így tudjuk csak garantálni azt az oktatási, kulturális környezetet, amelyben minden magyar embernek jó lehet a közérzete", mondta Ilyés Gyula.

Ezt követően jöttek a tanácsos-jelöltek. Az idei frakcióból Túrós Lóránd és Kovács Jácint már korábban bejelentette, hogy nem kívánja folytatni ebbéli tevékenységét. Hozzájuk csatlakozott Veres Norbert is, míg a új nevek közül Butka Gergő vagy Kiss József nevét lehet kiemelni.

A szavazatszámlálás alatt Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke elmondta: a tanácsosi lista első helyére hivatalból a városi elnök kerül, de a megszavazott listához képest változást hozhat még, amennyiben más politikai szervezetekkel is sikerül megtalálniuk a közös hangot. Amennyiben megegyezés születne, az illető szervezet jelöltje is helyet kapna a listán - az RMDSZ ugyanis nyitott az együttműködésre.

Kereskényi az elmúlt négy év megvalósításainak egyik legfontosabbjaként nevezte meg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium helyzetének rendezését, illetve annak a projekt-csomagnak az összeállítását, melynek keretein belül a város északi részén több utca is megújul, valamint felújítják az Északi Színház épületét is. Fontos eredmény a magyarság számára, hogy hamarosan Rákóczi szobrot fognak állítani a Láncos Templom mellett - közölte.



Csehi Árpád, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke elmondta: egy nehéz négy éven van túl az RMDSZ Szatmár megyében, de számos eredményt tudnak felmutatni, meghatározó eredményeket a magyar és az összlakosság tekintetében is. Épületeket sikerült felújítani, sikerült megoldani a Kölcsey Főgimnázium körül kialakult helyzetet. Viszont ez nem sikerült volna, ha a polgármester nem Ilyés Gyula, az alpolgármester nem Kereskényi Gábor és nem áll mellettük az erős városi tanácsi frakció - mondta Csehi. Arra kért mindenkit, hogy mindent tegyenek meg a sikerért, hiszen ha sikerül nyerni a választásokon, újabb négy év áll az RMDSZ rendelkezésére, hogy a várost, a megyét még élhetőbbé, igazi otthonunkká tegye. De amennyiben most nem sikerül nyerni, az elvesztett lehetőségtől nem csak négy évre, hanem akár 10-12 évre kell elbúcsúzni.

Csehi hangsúlyozta, a polgármester-jelölt és a megyei tanácselnök-jelölt sikere összefügg: "Együtt nyerünk, vagy együtt veszítünk. Ha a Megyei Tanács elnöki székében jómagam és az RMDSZ marad, akkor Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét Ilyés Gyula nyeri el. Együtt sírunk vagy együtt nevetünk, mi jelöltek, de együtt sírunk vagy együtt nevetünk, mi szatmári magyarok."



Günthner Tibor szenátor fontosnak nevezte a bukarestben elvégzett munkát, hiszen csak akkor tudnak segíteni az önkormányzatoknak a fejlődésben, jó működésben, ha Bukarestben is lobbizni tudnak a helyi érdekek ügyében. A szenátor a jelenlegi politikai életet egy csatatérhez hasonlította, amelyen az RMDSZ nyíltan játszik és komolyan veszi a munkáját: kiáll a közösség érdekei mellett - ahogyan ezt a MOGYE esetében is tette.

Erdei D. István parlamenti képviselő hangsúlyozta: el kell menni szavazni, hiszen stratégiai fontosságú az idén megtartandó mindkét választás. - A házat az alapjától kezdve kell építeni, ez az önkormányzat, de kell hozzá az erős vezető a Megyei Tanács élén és parlamenti képviselet is - mondta a képviselő. Véleménye szerint a parlamenti munkát bizonyos erők szándékosan hiteltelenné akarják tenni, ezen munkálkodik az ellenzék is a parlamenti sztrájkkal. Erdei erősen bírálta a sztrájkolókat, akik nem viselkednek becsületesen azokkal a romániai lakosokkal szemben, akik dolgozni küldték őket a parlamentbe.

A küldöttek tíz személyt jelölhettek meg a listán található 14 névből


A szavazás eredménye:

Ilyés Gyulát, az RMDSZ polgármesterjelöltjét 163 küldöttből, illetve a 163 érvényes szavazatból 150 támogatta.

A tanácsosi listára 163 küldött szavazott, ebből 161 volt érvényes. A leadott szavazatok alapján a következő sorrend alakult ki:

1. Magyar Lóránd
2. Láng László
3. Nits János
4. Szőcs Péter
5. Fógel László
6. Maskulik Csaba
7. Butka Gergő
8. Kiss József
9. Nagy Szabolcs
10. Márk Adrián
11. Babos Tibor
12. Suta István
13. Bura-Maksay István
14. Babos Szilárd

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: