2012-03-29 18:26:01• hírek • Kocsis Zoltán

Letette hivatali esküjét az RMDSZ új tanácsosa

A márciusi rendes havi tanácsülésen letette hivatali esküjét a Szatmárnémeti Városi Tanács legújabb tagja, Babos Tibor. A városatyák összesen 28 tervezetről döntöttek, közülük 26-ot fogadtak el egyhangúlag, kettőt pedig elhalasztottak.

Az ülés legemelkedettebb pontja az volt, amikor Babos Tibor letette a hivatali esküjét. Az új tanácsos Túrós Lóránd helyét vette át az RMDSZ-frakcióban. Túrós azt követően mondott le a tisztségéről, hogy az Országos Audiovizuális Tanács tagjává nevezték ki.

A tanács egyik legfontosabb döntése az volt, amely lehetővé teszi, hogy Szatmárnémeti húsz millió lejes hitelt vegyen fel. Ezt az összeget legtöbb húsz év alatt kell visszafizetnie a városnak. A hitelt a különböző európai uniós pályázatok önrészének a biztosítására fordíthatja majd a város vezetése. Ilyen például az Integrált Fejlesztési Program, amelynek összértéke közel 68 millió lej.

A tanács megszavazta a Noua utca modernizálásához szükséges összeget is. A Closca sugárútról elérhető földutat nem csak leaszfaltozzák, hanem közművesítik is. A teljes munkálat értéke közel 1,5 millió lej. Nem voltak ilyen szerencsések a Dorobantilor utcán lakók, bizonyos technikai pontatlanságok miatt ugyanis az urbanisztikai bizottság javaslatára ezt a tervezetet elhalasztották.

A honatyák döntöttek a Kazinczy-utca 1 szám alatt található műemléképület felújításáról is. Ilyés Gyula polgármester érvelését elfogadva úgy döntöttek, hogy a Kazinczy-utcára valamint a Szabadság-térre néző külső falat, a homlokzatot valamint a teljes tetőteret renoválja a város saját pénzéből, a többit pedig az ott lakók fedezik. „A város körülbelül az ingatlan felét birtokolja. Ezen munkálatok viszont a teljes felújítás 60-65%-át teszik ki. Az lenne az igazságos, ha mindenki a saját tulajdonrészének arányában venné ki részét a finanszírozásból, az ott élő egyszerű emberek azonban ezt nem tudnák kifizetni", mondta a polgármester.

Ilyés elmondta továbbá, hogy máris többen, többek között egy kereskedelmi egység is elutasította, hogy kicseréljék az ablakaikat. „Márpedig egy épületet nem lehet úgy felújítani, hogy az ablakokat érintetlenül hagyjuk. Mindenki azt akarja, hogy költsük csak a közpénzt a felújításra, de őket semmiben se zavarjuk. Sajnos azonban ez lehetetlen", mondta Ilyés.

Lekerült a napirendi pontról a közterület-fenntartó vállalatot érintő két határozati pont. Az egyik az elhullott állati tetemek elszállításáról, a másik az együttműködési szerződés meghosszabbításáról szólt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: