2019-05-10 13:13:53• hírek • Bede Emőke

Le a kalappal: 7,8 tonna e-hulladékot gyűjtött össze a megye 17 iskolája

Az Európai Unió jelenleg is érvényben levő irányelve szerint a piacra dobott elektronikai cikkek visszagyűjtési aránya legalább 45 százalék kell legyen, mi több, 2021-től ez a ráta 65 százalékra fog emelkedni. Ennek jegyében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség rendhagyó akciót indított áprilisban, melynek célja az volt, hogy a e-hulladék leadására és újrahasznosítására felhívja a figyelmet.

Az Ecotic Egyesülettel közreműködve az ügynökség kicsivel több mint egy hónappal ezelőtt indította útjára a „Hasznosíts újra és ültess” névre hallgató karavánját, mely azokat az iskolákat járta be, melyek részt vesznek „A matematika és a környezet” interdiszciplináris versenyben. A karaván segítségével úgy a diákok, mint a teljes lakóközösség megismerkedhetett az e-hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával, hiszen az egyesület által összeállított kiállításon kézzelfoghatóvá válik mindaz, mit eddig csak elméletben ismerhettünk. A látogatók 10 olyan szétbontott készüléket tekinthettek meg, melyeknek szinte minden komponensét újra fel lehet(ne) használni: volt ott CRT-monitor, hűtőszekrény, mosógép és különféle számítástechnikai eszközök is. Az esemény különlegességéhez emellett az is hozzájárult, hogy minden 5 kilogrammnyi hulladék után az iskolák ősszel egy-egy hárs csemetét kapnak majd a Szatmár Megyei Erdészeti Hivataltól. Az évenkénti erdőritkítások során kinyert fácskákat a diákok saját tanintézményük udvarán – vagy egy másik megfelelő helyen -fogják elültetni ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid szintjének csökkentéséhez.

 

„A karavánakció lezárult, és nagy meglepetésünkre sokkal több hulladék gyűlt, mint amennyire számítottunk: 10 nap alatt 7,8 tonna. Ez azt jelenti, hogy 1770 csemete elültetésére kerül majd sor ősszel, az elektronikai hulladékok nemzetközi napján. A 7,8 tonnából legtöbbet a Tasnádi Általános Iskola gyűjtötte, egészen pontosan 1720 kilogrammot, második helyen végzett a Nagykárolyi 1. Számú Általános Iskola 1404 kilóval, harmadikként pedig a Nagykolcsi Általános Iskola került ki 547 kilogrammnyi hulladékkal” - mondta el az kampány kezdeményezője, ki egyben az ügynökség vezetője is, Békéssy Erzsébet.



S hogy megérte-e a kemény munka ? Nos, minden kétséget kizáróan igen. A legsikeresebb iskolák ugyanis értékes ajándékokkal térhettek haza a péntek délutáni díjazásról. Az első helyezett egy vetítőgépet és egy laptopot nyert, a második és a harmadik helyre került intézmények pedig egy-egy laptoppal lettek gazdagabbak. Mindazonáltal elmondható, hogy egyik iskola erőfeszítései sem voltak hiába, hiszen az érintett gyerekek és felnőttek is megtapasztalhatták, milyen a környezettudatos magatartás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: