2019-10-25 09:49:23• hírek • Szatmár.ro

Lázáritól Zilahig: emlékműsor-sorozattal tisztelegtek az 1956-os hősök előtt

A Híd Egyesület több helyszínen, Lázáriban, Szatmárnémetiben és Zilahon is ünnepi megemlékezést szervezett az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

A Szatmár megyei Lázáriban zajló megemlékezést egy ünnepi istentisztelet nyitotta, melynek során Ft. Csűry István püspök hirdetett igét. Ezt követően az események helyszíne a helyi emlékparkba került át, ahol Krakkó Rudolf, a Híd Egyesület elnöke, az esemény főszervezője kifejtette, fontos, hogy a romániai helyszíneken se merüljenek feledésbe 1956 eseményei, hiszen a 89-es román forradalom sokat merített a magyar előzményekből. Krakkó után Varga János forradalmár idézte vissza a véres időszakról szóló emlékeit, majd a község alpolgármestere röviden arról beszélt, miért van mind a mai napig létjogosultsága a hasonló megemlékezéseknek.


A lázári kultúrházban, Krakkó Rudolf köszöntése után Dr. Lőrinczi Zoltán államtitkár, az EMMI Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitkárságának a vezetője köszöntette az emlékezőket a Magyar Kormány nevében. Megtisztelő feladatnak tartotta, hogy egy olyan partiumi település lakosaival emlékezhet együtt, amelyik olyan kiváló magyar szülötteivel büszkélkedhet, mint Zolcsák István, a magyar emigráció egyik legnagyobb alakja, 1956-os szabadságharcos, illetve Szabad István, aki a román hadsereg egykori tisztjeként szeretett volna 1956-ban bekapcsolódni a kommunizmus elleni küzdelembe, amiért súlyos politikai börtönévek vártak rá Romániában. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a térség magyarsága is mindenben számíthat az anyaország támogatására.
 

A műsorsorozat fő mozzanata Csete Örs budapesti író, fotós előadása volt, aki adatgyűjtő munkájának egy fontos szeletét mutatta be a közönségnek. Csete a kilencvenes években kezdett írásos, fényképes összeállítást készíteni ‘56-os forradalmárokkal és a szabadságharc leverését követően meghurcoltatást elszenvedőkkel. A kultúrotthonban zajló ünneplést a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak műsora tette teljessé: Gönczi Dorina saját versét szavalta el, Takács Gábor Csaba pedig népdalokat énekelt. Rajtuk kívül a lázári Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is ünnepi műsort mutattak be, akárcsak a szárazberki Hármas Határ Egyesület néptánccsoportja és a kórusa is. A lázári ünnepi műsor után a Híd Egyesület állófogadásra hívta a meghívottakat és a közönséget egyaránt.


Az emlékműsor délután a Református Gimnáziumban folytatódott, ahol Varga János élménybeszámolót tartott, Dr. Lőrinczi Zoltán pedig 1956 helye az oktatásban címmel tartott előadást. A gimnázium dísztermében Póti Eduárd igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva az ilyen események fontosságát. Ezt követően Krakkó Rudolf főszervező üdvözölte a meghívottakat és állította példaként a közönség elé 1956 hőseinek a helytállását. Varga János Corvin-közi szabadságharcos élménybeszámolójával hiteles betekintést nyújtott az 1956-os eseményekbe. Bár a Corvin-közi harcok aktív részese volt, nem tartja magát hősnek, hanem egy egyszerű embernek, aki csupán jobb, szabadabb életet szeretett volna családjának és nemzetének.



Dr. Lőrinczi Zoltán 1956 szabadságeszményének a megőrzését tartotta a ma élő nemzedék egyik nagyon fontos feladatának, amiben kiemelkedő szerep juthat az oktatás képviselőinek. Kiemelte, az ’56-os események teljes körű feltárása még nem történt meg, ezért a kutatókat ebben támogatni kell. Kérdésre válaszolva elmondta, az 50-ik évfordulón, Budapesten történt események szégyenfoltként vannak jelen a jelenkor magyar történelmében, amelyek maradéktalan kivizsgálásának és a felelősök elszámoltatásának meg kell történnie.


A rendezvényen Szatmári Elemér református lelkész elszavalta Döbrentei Kornél "Elmaradt vezeklés" című költeményét. Vajas Gréta és Suhart Evelin egyetemista diákok az "Egmont nyitány" zongorajátékkal csalt könnyeket Varga János szemébe. Januczás Viktória és Boros Benjámin (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Gönczi Dorina és Takács Gábor Csaba (Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium), Kallós Krisztina (Református Gimnázium) szavalatokkal és népdalokkal tették színesebbé a rendezvényt. A rendezvény végén a résztvevők fáklyás körmenettel tisztelegtek 1956 hőseinek az emléke előtt.



A Híd Egyesület emlékrendezvényének a folytatásaként október 21-én Szatmárnémetiben, 24-én pedig Zilahon került sor rendhagyó történelemórákra, amelyen több száz diák hallhatta Varga János részletes és izgalmas élménybeszámolóját.


A rendezvénysorozat főtámogatója a Hanns-Seidel-Alapítvány volt. Együttműködő partnerek voltak: Veszprémi Mérve Egyesület, újlengyeli "Vatya Népe" Egyesület, lázári Polgármesteri Hivatal, lázári Petőfi Sándor Általános Iskola, szárazberki Hármas Határ Egyesület, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, szatmárnémeti Református Gimnázium, Zilahi Református Wesselényi Gimnázium.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: