2012-04-25 16:11:05• hírek • Szatmár.ro, M. T. R.

Kaláka és utcanévtáblák Lázáriban

Roszpapa Csaba
Roszpapa Csaba

Különféle projektek önrészének biztosítására használja fel Lázári község a 240 ezer lejes kormánytámogatást.

Az erről szóló határozatot a kedd esti tanácsülésén határozta el az önkormányzati döntéshozó-testület. Így immár jut pénz a nagypeleskei oktatási intézmény épületének kibővítésére, a községközpont öt utcájában az áramhálózatot is bővítik, továbbá egy buszmegállót is létrehoznak.

Amint Roszpapa Csaba alpolgármester hírportálunknak elmondta, a fentebb megnevezettek, illetve a többi fejlesztési projekt tervezését már megvalósították, a mostani pénzek révén immár a kivitelezésen van a sor. Például 10 ezer lejt különítettek el a játszótér-kialakítás idei költségeire. A kormánytámogatás egy jelentős részét persze a kanalizálás önköltségeinek biztosítására tartották meg. További 117 ezer lejt kapott a község a megyei önkormányzattól. A célirányos pénzt az a két helybeli fiatal család kapja, amelyek otthonépítésre pályáztak, s elnyertek 15-15 ezer eurónyi hozzájárulást.

Egy helybeli lakos családi házának tetőszerkezete nemrégiben teljesen leégett. K. Csaba otthona rendbetétele számára 10 ezer lejnyi hozzájárulást szavazott meg polgármesteri előterjesztésre a helyi tanács tagsága. Amint az utcabeli szomszéd, Roszpapa alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette, az összeg körülbelül kétharmada a szükséges anyagok (cserepek, lécek stb.) árának, míg a kivitelezésben az utca lakossága részt vállalt. A kalákát egy ácsmester irányítja, s majdnem mindenki részt vesz a pórul járt szomszédjuk megsegítésében. Egy másik napirendi pont a helyi utcák leltárba vételéről szólt. Az utcanévtáblák kihelyezését a jövő héten kezdik meg - tudatta az alpolgármester. A sándorhomoki állattartók egyesülete igényelte a községi tanácstól, hogy a jövőben adminisztrálhassa a helyi legelőt. Természetszerűleg a 77 hektáros területről szóló igényt jóvá hagyta a testület.

Az egyebek napirendi pontban a többi között szó esett arról, hogy egyelőre a községháza melletti kultúrház felújítását végeztetik el. Természetszerűleg a régi művelődési otthon teljes felújítására (a régit lebontják, s újat építenek) továbbra is pályáznak, igaz, egyelőre nem sikerült finanszírozást szerezni a befektetésre. Az önkormányzat 50 ezer lejt különített el a kiskultúr rehabilitációjára. Ebből az összes nyílászárót hőszigetelőre cserélik, felcsiszoltatják a parkettet stb. Az igazi hiányosság, a konyha nem léte lesz továbbra is. Azonban előreláthatóan a kultúrházban működő patika még az év végéig elköltözik onnét - a szomszédos családi házba -, s annak a helyén már ki lehet alakítani a konyhát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: