2015-12-04 13:21:59• hírek • Szatmár.ro

Látványterv már van, pénz még nincs az Olimpia Stadion felújítására

Az 1921-ben alapított Olimpia labdarúgó csapatának stadionját 1936-ban kezdték építeni és 1942-ben avatták fel.

Pénteken a polgármesteri hivatal gyűléstermében Dan Babut városmenedzser és a felújításra váró Olimpia Stadion terveit elkészítő cég képviselője bemutatta a látványterveket. A környezetbe illeszkedő építmény közel 14 ezer fő befogadására, első ligás focimeccsek és koncertek szervezésére is alkalmas lesz. A játéktér a mostanihoz képest két méterrel mélyebbre kerül.

Minisztériumi támogatással, sportlétesítmények építésére szánt alapból származó összegből újíttatná fel a polgármesteri hivatal az Olimpia Stadiont. A pénteken megtartott sajtótájékoztatón Dan Babut városmenedzser - aki egyébként az Olimpia futballklub elnöke is - és a felújítás terveit elkészítő cég bemutatta a látványterveket illetve izgalmas részleteket is elárultak az új, részben átépített létesítményről. Babut azt is elmondta, hogy ha minden a legjobb ütemben, ideális körülmények között zajlik, akkor tavasszal írhatják alá a támogatási szerződést, jövő év közepén pedig kezdetét veszi az építésre és tervezésre szánt két éves periódus. Az építés ideje alatt pedig egy másik szatmárnémeti pályán játszik majd a csapat - de azt nem árulta el, hogy pontosa melyik pályára is gondoltak.

A stadion patkó-alakja megmarad, tehát nem fogja körülvenni teljes egészében lelátó a játékteret. A tervezők a munka megkezdésekor konzultáltak a kolozsvári Cluj Arena és a CFR Stadion terveit készítő csapattal is.

A felújítást követően a stadion nem fog látványosan kiemelkedni a környezetből - egyebek mellett emiatt is kellett a játékteret két métert süllyeszteni, az atlétika-pályát pedig megszüntetni. A környező utcákból sem foglal majd el újabb területet a sportlétesítmény. A játékosok, edzők, bírók öltözői félig-meddig a föld alá, egyfajta félpincébe kerülnek a főtribün alá. Felette lesz a 150 sajtós befogadására alkalmas rész, afölött pedig a VIP-tribün, közel 450 hellyel. "Kolozsváron a focimeccsek ideje alatt és a koncertek esetében is ez a legkedveltebb rész, az Untold Fesztivál alkalmával például ezek a helyek fogytak el először. Emiatt igyekeztünk a lehető legnagyobbra tervezni a VIP-részleget" - magyarázta az építészeti cég képviselője.

Természetesen az egész lelátó fedett lesz. Az éjszakai megvilágítás kiválasztásánál arra fognak törekedni, hogy az állítható fényerejű legyen - ezzel pedig komoly megtakarításokat lehet eszközölni.

Újságírói kérdésre válaszolva Babut elmondta: a működtetés költségeihez hozzájárulnak majd azok az üzlethelyiségek, amelyek a stadion épületében kapnak majd helyet - összesen 1170 négyzetméternyi területen. Sőt, a stadionban szálláshelyek is lesznek, amit majd egyéb sportágak képviselői is bérbe vehetnek. Megmaradnak az épületben azok a termek, ahol most birkózó illetve asztalitenisz-edzéseket tartanak. A maketten és a terveken is szembetűnő a Magyar (Fabricii) és az Aréna (Arenei) utca kereszteződésében található saroképület, amely a stadion része - ez lesz az adminisztratív épület.

Az új stadion egyébként elsőligás focimeccsek lebonyolítására illetve koncertek megszervezésére is alkalmas lesz. Összesen 13875 néző szorkolhat majd a meccseken illetve tombolhat az itt megtartott koncerteken.

Az újjáépítés-modernizálás nagyjából 16 millió euró körülni összegbe kerülne.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: