2009-08-06 15:27:40• hírek • Szatmár.ro

Látványszínház a Szigeten

A világ egyik legnagyobb látványszínház szenzációja, mely rendkívül nagy rajongótáborral bír szerte a világon, most hazánkba is elérkezett.

Az idén harmincéves fennállását ünneplő barcelonai La Fura dels Baus egy folyamatosan változó és formálódó társulat, amely már 1979-es alapításától kezdve az előadó-művészetben rejlő új kihívásokat keresi. A társulat előadásai mind a kritikusokra, mind a közönségre óriási hatással vannak.

Egyáltalán nem tűnik túlzásnak az a kijelentés, hogy az 1983-as Accions nevű előadás óta a La Fura dels Bausra világszerte sokkal inkább kultikus csoportként, mint színházi társulatként tekintenek. Az évek során a La Fura társulat tagjai saját nyelvet, stílust és előadásmódot dolgoztak ki. 1990 óta a társulat számos drámai művet, digitális színházi produkciót, operát, valamint úgynevezett makroshow-t vitt színpadra. Több filmet is készítettek, folyamatosan törekednek a fejlődésre, valamint új elemekkel kísérleteznek.

1979-1983 között a La Fura dels Baus utcaszínházként működött. A társulat az ekkor szerzett tapasztalatok alapján számos színpadi elemet egyesítő, többarcú előadást kívánó és nyújtó „színpadi irányzattá" nőtte ki magát. A La Fura legfőbb eredménye az, hogy az előadásokba sikeresen vonja be a közönséget; illetve a produkciókat az éppen aktuális előadótérnek megfelelően átalakítva kihasználja a helyi adottságokat. E törekvés és technika keverékére utal az úgynevezett „La Fura-nyelvezet" kifejezés, amelyet egy ideje már más társulatok hasonló szellemű produkcióinak jellemzésére is használnak.


Az évek során a La Fura társulat tagjai saját nyelvet, stílust és előadásmódot dolgoztak ki.


A 90-es évek eleje a repertoár szélesítését hozta. Az utcaszínházi előadások mellett megjelent a dráma, a digitális színház, az opera, valamint megjelentek a kortárs színházi projektek is. Az 1992-es barcelonai Olimpiai Játékok világszerte mintegy 500 millió televíziónézőhöz eljutó megnyitója szintén a La Fura dels Baus nevéhez fűződik. A 2009-es év Chilében, három monumentális, összesen 70 000 néző által megtekintett show-val indult. A katalán társulat a 2009-es Sziget fesztiválra is új műsorral készül. A „The Beat in the dark" címet viselő előadásban a színpadi, cirkuszi, akrobatikus elemek és a zene egyenlő hangsúlyt kapnak. A helyspecifikus előadás alapjául szolgáló zenét is a budapesti helyszínhez kötődően választották ki.

Külön érdekesség nem csak a magyar közönség, de magyar művészek és önkéntesek bevonása is az előadásba. A záró jelenetben 60 magyar önkéntest emelnek a magasba. A zenei kollázs főleg magyar zeneszerzők műveiből fog állni, illetve élő zenei betétekkel lesz kiegészítve, amit magyar zenészek és egy magyar énekesnő adnak elő. A Sziget ezzel is bizonyítja, hogy mennyire fontos számára a sok koncert program mellett az új produkciók létrehozása is, nemzetközi együttműködéseken keresztül. A La Fura dels Baus első magyarországi szereplése is erre lesz példa.  A közel egyórás előadás augusztus 12-től 16-ig minden este látható lesz a domb oldalában. Monumentális installációként egy nyolcméteres, háromemeletes torony és egy óriási kerék is megjelenik az előadásban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: