2013-02-27 15:56:38• hírek • Póti Orsolya

Látványos régészeti leletekből nyílik kiállítás

Többek között Szatmár megye legfontosabb régészeti leletei kerülnek bemutatásra február 28-án a Szatmár Megyei Múzeum kincstártermében. A tárlatot a Manchingi Kelta-Római Múzeumban is bemutatták 2012 júliusában.

Az időszámításunk előtti IV. század és az időszámításunk utáni IV. század közötti korokba visznek vissza azok a régészeti leletek, amelyek február 28-tól bemutatásra kerülnek a Szatmár Megyei Múzeumban.

„A római kultúra ismeretlen határai. Kelták, dákok és vandálok a Kárpát Medence Észak-keleti tájain" címmel nyílt 2012 júliusában egy kiállítás a Manchingi Kelta-Római Múzeumban, olyan múzeumok közreműködésével mint a szatmári, zilahi, nagybányai, kolozsvári, gyulafehérvári, nyíregyházi, miskolci és budapesti.

Most ez a tárlat kerül bemutatásra Szatmárnémetiben, melynek keretében olyan érdekességeket láthatunk, mint a piskolti és csomaközi kelta sírleletek, a csomaközi kelta vezérsír, a nagykolcsi vandál ezüstfibula, az aranyosmeggyesi szabad dák kemencék és érdekességként szerepelnek olyan dák emblematikus művészeti alkotások, mint például a 211 méter magas Piatra Roșie nevű, kialudt vulkán környékén talált pajzs.

A kiállítás rég letűnt civilizációkba, a kelta, a dák, a romai és a vandál népek világába kalauzolja a nézelődőt; a tárlat anyagából kitűnik az említett népek szépérzéke is a bemutatott ékszerek és ruházati kiegészítők révén.

A kiállításmegnyitóra csütörtök délután 17 órától kerül sor a múzeum kincstártermében, ahol Liviu Marta igazgató és dr. Wolfgang David, a Manchingi Kelta-Római Múzeum igazgatója méltatja a tárlat anyagát.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: