2009-10-02 12:29:08• hírek • Szatmár.ro, SzMH

Látványos lovas vadászatot rendeznek

A megyénkbeli lótenyésztők Romániában első ízben tartanak szombaton, október 3-án úgynevezett angol falkavadász lovaglást, melynek során a lovasok a kutyák által felvert és hajtott „vadat" űzik - adta hírül a Szatmári Magyar hírlap.

Mivel azonban az állatvédők tiltakoznak az ellen, hogy az ilyen jellegű sportesemények végeztével az ebek - a hagyományokhoz híven - széttépjék a zsákmányt, a betanított kutyák jó ideje már az ánizstea illata után futnak. Az állatok lényegében egy, a vadászat reggelén a kijelölt útvonalon végighúzott, nedves ánizzsal megtömött zsák által hagyott szagnyomot követnek.

Ettől eltekintve azonban mindenben követik a hagyományokat - a gyönyörű lovaktól az elegáns lovaglóruhákon át a jellegzetes vadászrituálékig. Antal István szerint szombat reggel tízkor indulnak a Szamos-partról Kakszentmárton magasságában, és egy 3-4 kilométeres szakaszt járnak be. Az érdeklődők elsősorban a televízió és a sajtó segítségével gyönyörködhetnek majd a látványban - írja a Hírlap.

Antal István a napilapnak arról is beszámolt, hogy a hagyományteremtő szándékkal megszervezett vadászat eredeti helyszíne a Túr partja lett volna, ahol egy 15 kilométeres szakaszt járhatott volna be a 15 hazai és a 10 külföldi lovas a 10 pár (Ausztriából érkező) angol-francia háromszínű kopót követve, azonban e terveik meghiúsultak, ugyanis az országos főerdészeti hivatal nem adott nekik engedélyt.


Falkavadászat - Varga Pál festménye
Falkavadászat - Varga Pál festménye


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: