2014-09-24 16:07:09• hírek • Nagykároly.ro

Látványos időutazás a Károlyi-kastélyban

Huszonhét Nagykárolyhoz kötődő személlyel mutatják be a város történetét. Mint ismeretes, panoptikumot alakítottak ki határon átívelő támogatás révén, a Károlyi-kastély alagsori termeiben találkozhatunk ezután az életnagyságú és -szerű Károlyi Sándor gróffal, Ady Endrével vagy épen az utolsó helyi boszorkánnyal.

Az úgynevezett Szatmári békével kezdődik az időutazásunk, melyet sokak szerint eredetileg is a Károlyi család lakában írtak alá. „Jelen van" többek között Károlyi Sándor, a kuruc hadvezér. Picit odébb a fia, Károlyi Ferenc talán éppen az édesapjához ír levelet. Mintegy mellékesen megemlíti azt is, hogy kivégeznek egy boszorkányt. Egyébként az a legenda nem teljesen igaz, miszerint éppen Károlyban ejtették meg Európa utolsó boszorkányperét, hiszen Párizsban évtizedek múlva is előfordult ilyen...

Mindez persze nem kisebbíti azt a tényt, hogy szemünk láttára ragadja meg az öregasszonyt a kegyetlen hóhér. A Bibliafordítót, Károli Gáspárt ismerhetjük fel a másik teremben, és ott ül egy kávéházi asztalka mellett Kaffka Margit és Bölöniné Márkus Otília társaságában Ady Endre. Széchenyi István és Károlyi György parolázik arrébb, talán éppen a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának fontosságáról beszélgetnek a várandós Zichy Karolina társaságában. Kicsit odébb a román királyi családot fogadják éppen, Ferdinánd királyt és Mária királynét Iuliu Maniu kíséri el.

A panoptikumbeli alkotásokat Megyeri János budapesti művészember hozta létre. Ilyesféle kiállítások építésével körülbelül másfél évtizede foglalkozik. Az anyaghasználat azóta teljesen átalakult, folyamatosan frissül, hiszen a cél az, hogy a lehető leginkább életszerűek legyenek a bábuk. Szilikon alapú anyagból készültek a kastélybeli szobrok is, a filmekben pont ezt a technológiát használják fel. A szőrszállakat amúgy egyenként szúrták be, azaz igen lassú, pepecs munka „életre kelteni" egy-egy több száz éve élt embert. Mindez igen is művészet, mégpedig hiperrealista művészet - fejti ki érdeklődésünkre az alkotó. Szerte Magyarországon találkozhatunk a műveivel, például a közeli Nyírbátorban kőszoborcsoporttal, de Budapesten szilikonos szobrokkal, nemrégiben adtak át Sárospatakon egy különösen összetett alkotást, mely egy ágyúöntő műhelyt ábrázol.

Látványos időutazás a Károlyi-kastélyban

Több alkalommal is beszámoltunk már arról, hogy látványvilágában a Károlyi-kastéllyal vetélkedő, vagyis inkább a hajdani főúri lak kínálatát kiegészítő beruházás valósul meg a kastélykertben. Összességében valamivel több mint 13 ezer eurójába került Nagykárolynak a lovarda felújítása, illetve egy panoptikum kialakítása a Károlyi-kastélyban. Előbbi épületet korhűre alakították vissza, méghozzá úgy, hogy számos egyéb funkcióval is bírjon, utóbbiban pedig 27 jeles nagykárolyi személyiséggel „találkozhatunk". Határon átívelő együttműködés keretében pályázott a város Nyírbátor önkormányzatával közösen. A HURO-s projekt összköltségvetése egész pontosan 1 536 230 euró, ebből 675 434 eurónyit használtak fel Nagykárolyban.

Látványos időutazás a Károlyi-kastélyban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: