2019-09-06 11:32:08• hírek • Bede Emőke

Látványos gyakorlat: így kell életeket menteni egy összeomlott bevásárlóközpontból – Helyszíni képek

Rengeteg szirénázó tűzoltó- és mentőautó száguldott végig péntek délelőtt Szatmárnémetiben, a Károlyi úton, kisebb pánikot keltve néhány járókelőben, de szerencsére ez alkalommal nem éles bevetésről volt szó, hanem a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség legújabb helyzetgyakorlatáról.

Az ilyen szimulációk célja, hogy megmutassa, miként lehet a leghatékonyabban eljárni egy-egy tűzvész, robbanás vagy egy épület összeomlása során, ezzel is felkészülve a valós vészhelyzetekre. A gyakorlaton az ISU munkatársai mellett részt vettek a helyi és a megyei rendőrök, a csendőrök és a Szatmár Megyei Mentőszolgálat egységei is. Sőt, a szomszédos Máramaros megyéből is érkeztek egységek, ugyanis a mobil parancsnoki központot ők biztosították a gyakorlat idejére.


Az előre megírt forgatókönyv szerint 11 órakor robbanás történt a földszinten szupermarket pékségében, melynek következtében az épület egy része összedőlt. Az bevásárlóközpontban nagyjából 600 ember tartózkodott a kritikus percekben: közülük 4-en meghaltak, 60-an megsérültek, 20-an pedig a romok alatt rekedtek. A riasztás után azonnal életbe lépett a vörös kód: a katasztrófavédelem egységeinek mielőbb evakuálni kellett a bennlévőket, illetve ezzel párhuzamosan oltani is kellett a tüzet.


A bevetéshez a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség 51 hivatásos tűzoltója 6 habbal és vízzel oltó autóval vonult ki, de jelen volt 3 SMURD-rohammentő, 2 emelőkosaras autó, 1 kutató-mentő konténer, illetve egy logisztikai kamion is. Noha a gyakorlat rövid idő alatt véget ért, a résztvevők az erre való felkészülést már napokkal korábban elkezdték, melynek köszönhetően a szimuláció kiválóan sikerült - értékelte a gyakorlatot közleményében az ISU.









 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: