2019-03-01 11:28:26• hírek • Bede Emőke

Látványos bemutatók és előléptetések: ilyen volt városunkban a Polgári Védelem Napja

A szokásosnál mozgalmasabb napja volt csütörtökön a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek, ugyanis a Polgári Védelem Napja alkalmából a megyében található munkapontokon nyílt napot szerveztek a tűzoltók.

Ennek megfelelően Nagykárolyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon és Turcon is várták mindazokat, akik érdeklődnek az oltás és mentés iránt, viszont az igazi ünnepségre Szatmárnémetiben került sor. Amellett, hogy a gyermekek számára látványos bemutatókat szerveztek, az ISU székhelyének dísztermében egy beszédekkel, előléptetésekkel és díjazásokkal egybekötött ünnepséget is szerveztek.


Az egybegyűlt egyenruhásokhoz elsőként Aurel Ulici alezredes szólt, ki röviden bemutatta, miként is alakultak meg a polgárvédelmi szervek a nagyvilágban, majd 1933-ban Romániában, II. Károly egyik rendeletének köszönhetően. Mint kiderült, a szerv neve az elmúlt évtizedekben többször is változott, viszont a feladat mindig ugyanaz maradt: a lakosságot megvédeni a különféle katasztrófáktól és csapásoktól. Hogy a rövid történeti áttekintő ne pusztán elméleti szintű legyen, az alezredes két olyan katasztrófát is felidézett, melyek igencsak próbára tették a polgárvédelmi szerveket és a lakosságot is. Egyik nem volt más, mint a 1970-es szatmári árvíz, melyre még mind a mai napig sokan úgy emlékeznek, mintha tegnap történt volna, a másik pedig az 1977-es pusztító földrengés volt, mely emberi ésszel szinte fel sem fogható károkat okozott a román fővárosban. Az ünnepi beszédeket az intézményközi sportversenyeken elhódított kupák és oklevelek kiosztása, majd négy egyenruhás előléptetése követte.


Mindezekkel egy időben az udvaron látványos bemutatók folytak, melyeket megannyi kíváncsi gyermek követett figyelemmel. A teljes bevetési felszerelésben színre lépő lánglovagok egy tűzesetet, majd ennek eloltását szimulálták, valamint bemutatásra került sok gyerkőc kedvence, az emelőkosaras autó is, melynek segítségével akár harminc méter magasból is le lehet hozni a bajba jutott személyeket.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: