2014-03-20 12:35:30• hírek • Kocsis Zoltán

Román nemzeti színű festékkel fújták le a magyar helységnévtáblákat

Néhány nappal a példaértékűnek tartott március 15-i megemlékezések után ijesztően elszaporodtak a magyarellenes megnyilvánulások Szatmár megyében: szerdán Szatmárnémetiben magyar- és autonómiaellenes tüntetést szerveztek, este pedig négy település magyar nevét festették le a helységnévtáblákon.

Szerda délután 17.00 órakor hat személy gyűlt össze a Közigazgatási palota előtt Szatmárnémetiben, ahol magyarellenes szlogeneket kezdtek skandálni. A nevetséges számú gyülekezet azt skandálta többek között, hogy Erdély soha nem volt Magyarország része. Hangot adtak azon véleményüknek is, hogy a romániai magyarság máris szélesebb körű jogokat élvezhet, mint amilyet megérdemel és felháborítónak tartották, hogy a magyarok nemzeti ünnepüket ünnepelhetik meg Románia területén, magyar zászlókat lobogtatva.

A társaság állást foglalt az erdélyi autonómiatörekvések ellen is: „Nem az etnikai alapú autonómiára!" feliratú táblát szorongatva. Másik két transzparensük szerint „A román nyelv legyen az uralkodó!" és „Egyetlen nemzeti zászlónk van: piros, sárga, kék!".

Az esemény nem érdemelne nagyobb sajtófigyelmet, amennyiben a tüntetést nem kísérte volna egy másik magyarellenes cselekedet: szerda este Batiz, Gombáspuszta, Sárközújlak és Avasújváros helységnévtábláinak magyar nyelvű feliratait lefestették!

Hogy nem csak egy hirtelen felindultságból elkövetett rongálás történt, bizonyítja, hogy valamennyi, a 19-es országút mentén lévő tábla magyar nyelvű feliratát lefestették. És nem csak egy színű festékkel, hanem piros, sárga, kék színű réteget vittek - vélhetően fújtak - a táblákra.

A Szatmár.ro megkeresésére Szabó Elek, Egri község polgármestere csütörtök reggel elmondta, megdöbbenéssel értesült az eseményekről és máris rendelkezett arról, hogy a hivatal illetékesei mihamarabb töröljék le a festéket. Hasonlóan nyilatkozott a Sárközújlaki Polgármesteri Hivatal is, mi több, Szabó Ignác alpolgármester maga ragadott törlőrongyot és festékoldót.

Szabó Elek elmondta, rendőrségi feljelentést készül tenni ismeretlen tettesek ellen. Hasonlóan nyilatkozott Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő is: „Hasonló esetek eddig nem voltak jellemzőek Szatmár megye közösségére. Úgy gondolom, inkább a szombaton (március 15-i megemlékezés szerk.) tapasztalt békés együttélés jellemzi Szatmárt. Meggyőződésem, hogy néhány, szellemileg visszamaradott egyén követte el, mindez azonban nem jelenti azt, hogy mentesülniük kell a felelősségre vonás alól. Erre azért is szükség van, hogy a hasonló eseteket megakadályozzuk és a békés együttélést ne veszélyeztessük", fogalmazott a szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Érdeklődésünkre a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivője 12.00 óra körül azt mondta, ő nem értesült az ügyről...

FRISSÍTVE

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ Szervezet elnöke és parlamenti képviselő a pénteki nap folyamán feljelentést tesz az ügyben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: