2014-01-20 17:35:54• hírek • Kocsis Zoltán

Látótávolságon belül az Ecsedi-láp helyreállítása?

Szakemberek és önkormányzati vezetők tárgyaltak hétfőn a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén az Ecsedi-láp helyreállításáról. A megbeszélésen jelen voltak az Országos Talajjavító Hatóság és a Vízügyi Igazgatóság képviselői, Kiss Zoltán, Börvely polgármestere valamint Karácsonyi Károly biológus, egyetemi tanár.

A megbeszélésen elvi megállapodás született az Ecsedi-láp helyreállításáról. Ennek módszere kapcsán viszont már nem volt teljes az összhang, mivel a leggyakoribb elképzeléssel, a vízzel való feltöltéssel ellentétben az Országos Talajjavító Hatóság képviselői csak a mocsaras részek megőrzését javasolta.

Kiss Zoltán börvelyi polgármester viszont elmondta, közel száz hektárnyi terület van az önkormányzat kezében, a lakosság pedig a közmeghallgatásokon pozitívan állt hozzá a láp helyreállításához. Többen is hajlandónak bizonyultak mezőgazdaságra alkalmatlan, mocsaras területeik eladására.

Az Ecsedi-láp összterülete 450 négyzetkilométer volt lecsapolása előtt - ezzel a XIX. század végéén Európa egyik legnagyobb vizes területe volt. A láp kétharmada Magyarországon található, egyharmada pedig Romániában. A Kraszna alsó folyásánál található terület rehabilitálásának ötlete az elmúlt években merült fel, a vízzel való feltöltése pedig a megyei tanács első számú prioritásai közé tartozik. A romániai törekvésekkel párhuzamosan Magyarországon is történtek lépések a láp helyreállítása érdekében.

A szakemberek és a börvelyiek a környék turizmusának és gazdasági fejlődésének lehetőségét látják a lápvilág visszaállításában, a vizes élővilág biodiverzitásának megőrzésében. Az elképzelések szerint itt rezervátumot, múzeumot lehetne kialakítani, energiafüzet termeszteni illetve több hagyományos mesterséget életre kelteni.

A tanácskozó felek hétfőn megegyeztek abban, hogy jövő héten a szakemberek terepszemlét tartanak a helyszínen. Cél a tervek mihamarabbi elkészítése, hogy minél nagyobb eséllyel tudjanak majd pályázni európai uniós támogatásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: