2011-02-17 12:09:55• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Latin rangadók jelenthetik a csúcsot

Négy magyar és három román érdekeltségű csapat szerepel a labdarúgó Európa Liga legjobb 32 együttese között, s a nyolcaddöntőbe kerülésért kiírt első kieséses körben szinte valamennyiükre nehéz feladat vár.

Dzsudzsák Balázs PSV Eindhovenje a francia listavezetővel, a Lille-lel csap össze, s a csütörtöki első mérkőzést idegenben vívja meg a magyar válogatott szélső és holland bajnokság élén álló csapata. A párharc kimenetelét ugyan nem befolyásolja, ám mindenképpen külön pikantériát adhat a két meccsnek Dzsudzsák számára, hogy a Lille volt januárban a legkomolyabb kérője.

A Juhász Rolandot foglalkoztató belga Anderlecht a holland Ajax Amsterdammal került össze, s a helyzetét némileg nehezíti, hogy az első meccset játssza hazai pályán.

Míg a PSV-Lille és az Anderlecht-Ajax találkozók esetében nehéz egyértelmű esélyest megnevezni, Huszti Szabolcs gárdája, az orosz Zenit mindenképpen favorit a svájci Young Boysszal szemben. A magyar középpályást ritkán szerepeltető orosz bajnokot nem csupán a 16 közé kerülésre tartják képesnek a szakemberek, de akár arra is, hogy a sorozat végéig is elmeneteljen.

Husztiékkal ellentétben Hajnal Tamás új csapata, a VfB Stuttgart esélytelenebbnek nevezhető riválisánál, a portugál Benficánál. Elsősorban azért, mert a válogatott irányítót a Dortmundtól január végén kölcsön vett stuttgartiak energiáit valószínűleg sokkal inkább a német bajnokság köti le a második számú európai kupasorozattal szemben. A VfB ugyanis az utolsó előtti, azaz a biztos kiesést jelentő 17. helyen áll a Bundesligában, s négy pont a hátránya a 16. Kaiserslautern mögött. Hogy a magyar középpályás ott lesz-e az Estadio da Luz gyepén, azt nem tudni, az őszi küzdelmek során három gólt szerző Ciprian Marica viszont biztos nem: a román támadót meghatározatlan ideig ugyanis kizárták az első csapatból.


Dzsudzsák a PSV húzóembere, Lille-ben is sok múlhat rajta fotó: dzsudzsak.hu
Dzsudzsák a PSV húzóembere, Lille-ben is sok múlhat rajta fotó: dzsudzsak.hu


A forduló legnagyobb rangadóját az olasz bajnokság jelenlegi második helyezettje, a Napoli és spanyol Primera Division negyedikje, a Villarreal vívja majd. Nem sok jót ígér a spanyolok számára, hogy a Napoli pokoli erős odahaza: utóbbi négy meccsén kilenc gólt rúgott a San Paolo stadionban és egyet sem kapott. Példának okáért a Juventus egy hármassal, a Sampdoria pedig egy négyessel távozott. A dél-olaszok legveszélyesebb fegyvere Edisaon Cavani: az uruguayi támadó 25 bajnokin már 20 gólnál tart, amivel magasan vezeti az olasz góllövőlistát. Ezzel szemben a Villarreal kissé megtorpant, legutóbbi két bajnokiján nem tudott kapuba találni. A spanyolok viszont elsősorban egy olaszban, Giuseppe Rossiban bízhatnak, aki idén 12 gólnál jár a spanyol élvonalban.

A játéknap másik nagy meccsének az ibériai derbi ígérkezik: a spanyol Sevilla a portugál Portót fogadja. Az andalúzok csak nyolcadikok a Primerában, köszönhetően rendkívül rapszodikus teljesítményüknek. Utóbbi három bajnokijukat nem tudták megnyerni, ám a semleges nézők nem unatkozhattak meccseiken: eddigi 23 forduló alatt 73 gól esett a Sevilla bajnokiain. Ennél csak a Barcelona (a katalánok 71 rúgott találatnál tartanak) és a Malaga (az anadalúz csapat 49 gólt kapott eddig) játszott eddig gólgazdagabb meccseket. A Porto ezzel szemben 19. etap után még veretlen odahaza, nyolc ponttal vezet a Benfica előtt, legutóbbi négy találkozóján pedig gólt sem kapott. Amiben komoly szerepet játszik Cristian Sapunaru is, a román válogatott védő ugyanis alapember a „Sárkányoknál".

Az angol bajnokságban egyre inkább magára találó Liverpool a cseh bajnokság második helyezettjéhez, a Sparta Prágához utazik. Az angoloknak ugyanakkor nem kell megküzdeniük azzal a problémával, mint a Leverkusennek Harkivben, valamint a Twentének Moszkvában: azaz a hideggel. A holland bajnoki címvédő a Rubin Kazannyal játszik, ám a tatárföldi hideg miatt a találkozót Moszkvába tették át. Ahol csütörtök reggel mínusz 21 fokot mértek, így még a mérkőzés elhalasztásának lehetősége is felmerült.

A csütörtöki program:
Rubin Kazany (orosz)-Twente (holland) 14.00ó
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Bayer Leverkusen (német) 18.00
Napoli (olasz)-Villarreal (spanyol) 20.00 Sport.ro, DigiSport.hu
Anderlecht (belga)-Ajax Amsterdam (holland) 20.00
Lech Poznan (lengyel)-Braga (portugál) 20.00
Besiktas (török)-Dinamo Kijev (ukrán) 20.00
Benfica (portugál)-VfB Stuttgart (német) 20.00
BATE Boriszov (fehérorosz) - Paris Saint-Germain (francia) 20.00
Glasgow Rangers (skót)-Sporting Lisboa (portugál) 22:05
Sparta Praha (cseh)-FC Liverpool (angol) 22:05 Sport.ro
FC Basel (svájci)-Szpartak Moszkva (orosz) 22:05
Young Boys (svájci)-Zenit (orosz) 22:05
PAOK (görög)-CSZKA Szófia (bolgár) 22:05
Sevilla (spanyol)-FC Porto (portugál) 22:05 DigiSport.hu
Lille (francia)-PSV Eindhoven (holland) 22:05

Cavani Nápoly új szupersztárja, a Villarrealnak is komoly gondot okozhat
Cavani Nápoly új szupersztárja, a Villarrealnak is komoly gondot okozhat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: