2006-11-09 18:52:51• hírek • Kis Csilla

A szemszárazság kezelése

szemSzáraz szem: a panaszok kezdetben a nap végén jelentkeznek.

A szem külső részei, melyek a megtekintéskor láthatók a szemhéjak, a szempillák, a kötőhártya, a szaruhártya, a pupilla és a szivárványhártya.

A szemhéjak feladata a szem védelme és az állandó pislogás révén a könnyfilm egyenletes eloszlatása. Idegentest szembe jutása esetén a könnymirigy által termelt bőséges könny segít azt kimosni a szemből. Az alsó és felső szemhéjak belső szélénél helyezkednek el a könnypontok, melyeken keresztül a könny a szemfelszínről elvezetődik. A könnyfilm állandó megújulása során a pislogáskor keletkező szívóhatás a könnypontba, majd a könnycsatornán keresztül az orrba juttatja a könnyet.

A könny egy összetett folyadék, mely a szemfelszínt beborítva védi, táplálja azt. A könny fő feladatai a következők: a szaruhártya táplálása oxigénnel, cukorral, ionokkal; optikailag sima törőfelszín biztosítása; a szaruhártya és a kötőhártya nedvesen tartása, ezáltal a súrlódás csökkentése; a szembe jutó idegentestek kimosása; antibakteriális hatóanyagai révén a kórokozók elpusztítása.

Az egészséges könnyfilm 3 rétegből áll:

Olajos réteg

A külső olajos réteget a szemhéjszélben elhelyezkedő Meibom mirigyek termelik. Feladata a súrlódás csökkentése mellett a vizes réteg elpárolgásának a megakadályozása.

Vizes réteg

A vizes réteg alkotja a könny vastagságának a 90%-át. Ennek a rétegnek a 98%-a víz melyben fehérjék, enzimek, ionok, különböző tápanyagok vannak oldott állapotban. Fő feladata a szemfelszín nedvesen tartása, valamint oxigénnel, tápanyagokkal való ellátása.

Mucinózus réteg

A szemfelszín és a vizes réteg között helyezkedik el a rendkívül vékony nyákos réteg, melynek feladata a vizes réteg szemfelszínen való tapadásának, eloszlásának elősegítése.

Percenként 1-2 μl könny termelődik, a szemfelszínen mintegy 7-10 μl könny helyezkedik el. A könnyfilm mintegy 25%-a elpárolog a szemfelszínről. Szemfelszíni irritáció esetén a könnytermelés mértéke akár 300%-al is megnő, és a bőséges könny a szemhéjakon túlcsordul.

Aszemszárazság kialakulása:

Hátterében:

-könnytermelési zavar (kevés könny, illetve megváltozott összetétel)

-fokozott könnypárolgás (nem megfelelő könny összetétel)

-a kettő együttes hatása.

 

A modern környezeti tényezők, úgymint a légkondicionáló és számítógép használata, valamint a levegő pollen szennyezettsége még normális könnytermelésű egyénekben is a panaszok, tünetek kialakulását okozhatják.

 

A kor előre haladtával a könny termelése csökken, párolgása fokozódik.

A fokozott párolgással kapcsolatos könnytermelési zavar magában foglalja a mucin (nyák), valamint a lipid (olajos) réteg termelési zavarait, valamint a megváltozott pislogással, szemhéjállással kapcsolatos eltéréseket. Ezen könnytermelési zavarok az egészen enyhe formáktól (melyek csak megváltozott környezeti körülmények között, vagy kontaktlencse viselésekor okoznak tüneteket) az egészen súlyos formákig terjedhetnek. A száraz szemnek többek között okai lehetnek környezeti tényezők, valamint bizonyos betegségek megléte, valamint gyógyszerek (a fogamzásgátlók, a vízhajtók, béta-blokkolók, antihisztaminok, acne-ellenes készítmények és antidepresszánsok) szedése.

Környezeti tényezők szerepe

Több környezeti tényező is ismert, melyek a könny párolgásának fokozódását, a tünetek súlyosbodását okozhatják. Ide tartozik a szél, a levegő alacsony páratartalma, levegőszennyezettség, dohányfüst, légkondicionáló berendezések, központi fűtés. A modern, légkondicionált környezet, a számítógép használata, az autóvezetés a fennálló panaszok súlyosbodását, illetve átmenetileg egészségesekben is a tünetek kialakulását okozhatják. A pollenexpozíció is allergiás panaszokat, ezen keresztül szemfelszíni irritációt, száraz szemet okozhat. A száraz szem legjobb (nem gyógyszeres) kezelése ezen környezeti tényezők csökkentése lenne, ami azonban gyakran nem kivitelezhető.

 

Kor és nem szerepe

A száraz szem előfordulása a kor előrehaladtával fokozódik, különösen nőkben. A 65 évnél idősebbek mintegy 15%-a szenved szemszárazságban, egyes tanulmányok szerint ez az arány még magasabb.

 

Kontaktlencse viselése

A kontaktlencse viselése önmagában okozhatja enyhe, korai szemszárazság kialakulását. A szemfelszínen elhelyezkedő kontaktlencse víztartalmának állandó pótlására szorul, melyet a könnyfilmből nyer. A magas víztartalmú lágy hajlamosabbak a dehydrálódásra, így bizonyos körülmények között (koncentrált munkavégzés, számítógép használata) száraz szem panaszokat okozhatnak.

Szemszárazsággal kapcsolatos panaszok:

Irritált, megerőltetett, vörös szemek, valamint viszketés, égő érzés, idegentest érzés, szúrás, illetve nagyon gyakran a reflexesen fokozott könnytermelés miatt könnyezés.

A szemszárazság kezelése:

A száraz szem kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása és ezáltal a tünetek megszüntetése. Az enyhe szemszárazságban szenvedő betegek tüneteik megjelenését meghatározott tevékenységekhez vagy helyzetekhez köthetik, mint például a szem számítógép használatával vagy a vezetéssel összefüggő megerőltetése. Ezekben az esetekben az ilyen tevékenységek idejének csökkentésével, a szem pihentetésére fordított idővel, fokozott pislogással egyszerűen elkerülhető a panaszok megjelenése. Ezek az életmód változtatások azonban nem mindig kivitelezhetők és így szemcseppek, kenőcsök alkalmazása is szükséges a panaszok enyhítéséhez.

Számos választási lehetőség áll rendelkezésre a száraz szem kezelésére, többek között műkönny-oldatok, síkosító kenőcsök, újranedvesítő cseppek és permetek.

 

Műkönny oldatok, kenőcsök

A műkönnyek jelentős előnye a viszkozitás-növelőkből származik, amelyek a könnyfilm stabilitását szolgálják és megelőzik a könny párolgását. A könny-oldatok megnövelt viszkozitása a többi aktív összetevő szemfelszínnel történő közvetlen érintkezésének idejét is meghosszabbítja. A kenőcsök segítik a szem síkosítását és elősegítik a könnyfilm épségét. Ezen anyagok a szemfelszín hőmérsékletétől megolvadnak és a szemcseppeknél nagyobb viszkozitásukból kifolyólag hosszabb ideig szemfelszínen maradnak. Mivel olvadás közben időleges látászavart okozhatnak, a magas viszkozitású krémeket és síkosítókat általában éjszakára alkalmazzák.

 

Újranedvesítő cseppek

A közönséges sóoldat-cseppek bizonyos esetekben enyhe fokú szemszárazság fennállásakor hasznosak lehetnek, "komfort-csepp"-ként kontaktlencsét viselők is használhatják.

 

Spray-k

A liposzómákat tartalmazó spray-k az olajos réteg stabilitásának fokozásán, ezáltal a párolgás csökkentésén keresztül fejtik ki jótékony hatásukat.

Szemszárazságban szenvedő betegek felosztása

A száraz szem korai, enyhe formájában a panaszok elsősorban a nap végén, este jelentkeznek. A tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor a beteg hosszasan figyel valamit, pl. olvas vagy számítógépezik, ilyenkor ugyanis jóval kevesebbet pislant. Különböző tanulmányok szerint a normálisan 5-10 másodpercenként bekövetkező (percenként 6-12) pislogás koncentrált munkavégzés esetén percenként 1-2 alkalomra csökken. Ennek következtében a könnyfilmnek a pislogás révén bekövetkező állandó megújulása elmarad, a fokozott könnypárolgást pedig a szem a vizes fázis fokozott termelésével igyekszik kompenzálni. A könnyfilm vastagsága a szemfelszíne mintegy 7 μm (0.007 mm) és a szemfelszínen levő könny mennyisége 7-10 μl (0.007-0.01 ml). Ez a mennyiségű könny mintegy 10-20 másodperc alatt elpárologna a szemfelszínről az állandóan, 5-10 másodpercenként bekövetkező pislogás nélkül. Az enyhe száraz szem tehát alapvetően normális könnytermelés mellett bizonyos környezeti tényezők hatására kialakuló tünetegyüttes. Ennek megfelelően ez a betegcsoport amely csak időnként, szükség szerint szorul könnypótlásra. Ezen betegek nem tartják magukat szemszárazságban szenvedőknek, noha mindannyiuknak enyhe száraz szem tüneteik vannak. Felismerik azonban, hogy elsősorban a munka/életmód körülmények határozzák meg panaszaikat. Tipikusan 25-45 éves korosztályba tartoznak, és hosszú időt töltenek el számítógépes monitor előtti munkavégzéssel vagy autóvezetéssel. Sokan közülük műkönnyeket, érösszehúzókat használnak, elsősorban a panaszok megjelenése, súlyosbodása esetén. A súlyosabb formákban a panaszok már reggel elkezdődnek és a nap során súlyosbodnak, a betegek gyakran csalódtak már az elérhető készítmények hatásában.

Az olajos réteg zavarának jelentősége a szemszárazság kialakulásában

A szemszárazságban szenvedő betegek 80%-ban kimutathatók a könny olajos rétegének zavarai. Az olajos réteg a könnyfilm felületi feszültségét 25%-al, a könny párolgását 90-95%-al csökkenti. fittség

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: