2007-03-14 11:28:50• hírek • István Löchli

A szem fénytörési rendellenességei

 A szem fénytörésének változása felhívhatja a figyelmet a cukorbetegség fennállására.
A szem összetett optikai rendszer. Törőrendszerét a szaruhártya, a csarnokvíz, a lencse, és az üvegtest alkotja. Ezek közül a legnagyobb jelentősége a szaruhártyának, és a lencsének van. A törőközegek együttes hatása a szem törőereje.
 A helyes fénytörésű (emmetrópiás) szem a végtelenből jövő párhuzamos sugarakat úgy töri meg, hogy azok az ideghártya síkjában egyesülnek képponttá. Az ilyen szemben a szemhossztengelye és az optikai rendszerének (szaruhártya, lencse) méret közötti viszony optimális. Születéskor ez az optimális viszony még nem áll fenn. Az újszülöttet a kisfokú távollátás (hypermetrópia) jellemzi. Születéskor a szem törőereje és a tengelyének hossza között olyan a viszony, hogy a párhuzamosan beeső sugarak a retina síkja mögött egyesülnek képponttá.
A fejlődés során a szem hossza, a szaruhártya és a lencse törőereje változik. Az újabb kutatások kimutatták, hogy e tényezők változása következtében az első 7 életévben a hypermetrópia foka kissé fokozódik, majd serdülőkorig fokozatosan csökkenve alakul ki a helyes fénytörés. Ez a 2.00 - 2.50 D hypermetrópia normális, fiziológiás szemüveg korrekciót önmagában nem igényel.
Ha a szemgolyó feltartóztathatatlanul tovább növekszik, a szem tengelye aránytalanul hosszabb lesz, mint ami az emmetropiás szem gyújtótávolságának megfelelne, a szem rövidlátóvá válik. A rövidlátás (myopia) leggyakoribb oka tehát az, hogy a szem hosszabb (tengelyi myopia), és megtekintéskor is sokszor nagyobbnak látjuk a szemgolyót. Miután a növekedés fokozatos, a rövidlátó egyénnek a növekedés befejeződéséig egyre erősebb konkáv-lencse korrekcióra lehet szüksége.
Ha a szaruhártya görbülete a függőleges meridiánban nagyobb, mint a vízszintesben, ebből következik, hogy a szaruhártya képalkotása asztigmiás. A fénysugarakat nem egyetlen pontba gyűjti össze, hanem különböző meridiánokban beeső fénysugarakat különböző helyen, úgynevezett gyűjtővonalakban egyesíti.
A szem fénytörésének változása hívhatja fel a figyelmet a cukorbetegség fennállására. A magas vércukorszint következtében megváltozik a lencse törőereje, és a kezdődő szürke hályoghoz hasonlóan hirtelen rövidlátóvá válik a cukorbeteg.

Még meg kell említenünk az öregszeműséget (presbyopiát), ami 40 éves kor fölött szinte minden embernél előfordul. 40 éves kor fölött a szem lassan veszít az akkomodációs képességéből, ami azt eredményezi,hogy közellátásnál szükség lesz egy olvasószemüvegre.

Optiwell
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: