2020-01-20 10:08:06• hírek • Közlemény

László Zita és Hencz József előadóestjére hív kedden a Magyar Kultúra Hete

január 21

Január 19-én, kedden este, a Dinu Lipatti Filharmóniában mutatja be „Szabadnak lenni mit jelent? – Karácsony és húsvét között Erdélyben” című közös előadóestjét László Zita színművésznő és Hencz József zeneszerző.

1989-ben a temesvári református gyülekezet és akkori lelkipásztora, Tőkés László bátor szembefordulása a kommunista rendszer egyházi és világi hatóságaival túlnőtt önmagán, és egyre inkább a lelkiismereti és vallásszabadságért, az emberi és kisebbségi jogokért és a zsarnokság ellen folytatott harc frontjává vált. Ennek az ellenállásnak lett szerves része Illyés Kinga marosvásárhelyi színművész harminc évvel ezelőtti Reformáció Napján tartott rendkívül drámai szavalóestje, amely további erőt adott a temesvári gyülekezetnek kitartani a kiállásával a hallgatás falát ledöntő lelkipásztora mellett.
Egy évre rá, szintén a Reformáció Ünnepén – immár a megszerzett szabadság szellemében – Illyés Kinga előadóművész és Hencz József zeneszerző visszatért Temesvárra bemutatni “Szabadnak lenni mit jelent?” című pódiumműsorát, amely méltán aratott nagy sikert szerte a Kárpát-medencében és a tengeren túlon is.
2019. október 31-én, a történelmi hűség jegyében, a temesvár-belvárosi református templomban emlékeztek a Temesvári Forradalmat elindító gyülekezet és lelkipásztora harminc évvel ezelőtti hősies kiállására, valamint az egyetemes magyar szavalóművészet kiemelkedő alakjára, Illyés Kingára, aki már csak az Égi színpadon hallathatja árnyalt és kifejező szép magyar beszédét.

A „Szabadnak lenni mit jelent? – Karácsony és húsvét között Erdélyben” című előadást László Zita színművésznő, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja és Hencz József zeneszerző rekonstruálta és mutatta be, melyet ez alkalommal a XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozaton is megtekinthet a szatmári közönség!
 

Jegyár: felnőttek számára 35 RON, diákoknak és nyugdíjasoknak 25 RON

Jegyek a színház jegypénztárában kaphatóak.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: