2010-12-27 21:31:51• hírek • Matos Lajos/MTI

Lassú szív tovább él

A Szív Világszövetség idei jelszava utalt a mozgás fontosságára a szív egészsége szempontjából. Több nagy nemzetközi vizsgálat most közölt eredményei adatokkal is alátámasztották a rendszeres testmozgás jelentőségének elvét, amit a Magyar Kardiológusok Társasága hangsúlyozott a Szívünk Napjának ez évi programjában.

A Szív Világszövetség 1999-ben statisztikai adatok alapján úgy ítélte meg, hogy a következő évezredben a legtöbb halált szív- és érbetegségek okozzák. A világszövetség 2000-től ezért indította el a Szív Világnapját. Ennek minden esztendőben olyan jelszót adnak, amely az egész világon figyelmeztet arra, mivel segíthetjük szívünk egészségét.
A rendszeresen mozgó, sportoló emberek szívműködése a tréning hatására lassul, mert az edzett szív kisebb fordulatszámmal képes olyan teljesítményre, mint tétlenül, számítógép előtt gubbasztó, vagy televízió előtt üldögélő társaik szíve. A fizikai tevékenység és az azzal járó, lassabb szívműködés jelentőségét két óriástanulmány eredményei is igazolták.

Az egyik vizsgálatban 9193, magas vérnyomás miatt kezelt személy vett részt. Peter Okin és munkatársai skandináv országokban és az Egyesült Államokban vizsgálták ezeket a betegeket csaknem öt éven keresztül. Az alapvető tanulmány az emelkedett vérnyomás kétféle gyógyszeres kezelésének összehasonlítása volt, de más szempontból azt is vizsgálták, hogyan alakul azoknak az egészségi állapota, akiknek gyorsabb a szívműködése azokéhoz képest, akiknek lassabban vert a szíve.


A szív működését tanulmányozták
A szív működését tanulmányozták



A szívműködést rendszeresen ellenőrizték és a választóvonal a nyugalomban percenkénti 84 szívütés volt. Az derült ki, hogy az ennél gyorsabb szívműködésű emberek szív- és érbetegség okozta halálozása 55 százalékkal magasabb a lassú szívműködésűekéhez képest, a bármilyen okból bekövetkező halálozás pedig 79 százalékkal haladta meg lassan verő szívű társaikét. A tanulmányt a European Heart Journal közölte.

Eva Lonn és munkatársai négy évnél tovább vizsgáltak 31 531 felnőttet infarktus, szélütés vagy szívelégtelenség szempontjából. Eredményeiket a Kanadai Szívgyógyász Kongresszuson ismertették. A percenként 58 vagy lassabb pulzusszámú emberek között a súlyos szív- és érrendszeri események 39 százalékkal voltak ritkábbak, mint a szapora szívműködésűek csoportjában. A rendszeres mozgás, a tréning védi a szívet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: