2019-02-11 08:20:17• hírek • Bede Emőke

Lásson Ön is tisztán! Szemét érintő panaszaival bátran forduljon a Korall Klinika új szakorvosához

Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára! Minden bizonnyal Ön is hallotta már ezt az intést élete során legalább egyszer. Bizton állítható, hogy olyan esetben hangzott el, amikor valami olyasmire kellett vigyáznia, aminek értéke felbecsülhetetlen. Nos, szeme egészsége, látása is épp ennyire értékes, így nem érdemes halogatni a legapróbb problémák kivizsgálását sem.

Osztja ezen véleményünket dr. Oleg Munteanu, a Korall Klinika legújabb szemész szakorvosa is, akinek háta mögött már több évnyi szakmai tapasztalat van. Karrierje során megannyi szembetegséggel találkozott, ezek közül azonban csak kevés olyan alattomos van, mint a glaukóma, közismertebb – ám kissé félrevezető – nevén zöldhályog.
 

„A glaukóma egyike a látáskárosodást, vagy akár vakságot okozó leggyakoribb betegségeknek. Sajnos saját tapasztalataim is azt igazolják, hogy nagyon nehéz felfedezni, hiszen a betegség kezdeti szakaszában szinte semmilyen olyan panaszt nem okoz a páciensnek, amivel szemorvoshoz kellene fordulnia. Általában csak más jellegű szemvizsgálatok során derül ki, hogy glaukómával állunk szemben” –magyarázza dr. Munteanu, akitől azt is megtudtuk, mi okozza a betegséget. A glaukómát az esetek java részében a szemnyomás megemelkedése okozza, mely hátrányosan befolyásolja a látóideg rostjainak működését, mi több, fokozatos pusztulásukhoz vezet.
 

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy miként lehet kezelni egy olyan apró, de végtelenül komplex szerv betegségét, mint a szem. „A glaukóma kezelése első körben különböző szemcseppek által történik, melyek a megfelelő szemnyomás visszaállítását hivatottak biztosítani. Ha ez nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor szükség lehet lézeres kezelésre vagy műtétre is. Fontos azonban kiemelni, hogy a gyógykezelést nem szabad félvállról venni, ugyanis a kezeletlen glaukóma először látáskárosodáshoz, a látótér beszűköléséhez, végül pedig vaksághoz vezet” –figyelmeztet a szakember.
 

Jó tudni, hogy vannak olyan faktorok, melyek megnövelik a glaukóma kialakulásának veszélyét. „A kockázati tényezők között megemlíthetjük a korábbi családi előfordulást, a régebbi szemsérüléseket, a cukorbetegséget és a magas vérnyomást is. Emellett az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége is nő. Épp ezért különösen fontos a szűrésen való rendszeres részvétel” –ajánlja dr. Munteanu, aki szerint negyven év felett mindenkinek ajánlatos évente egyszer felkeresnie szemorvosát. Az időben felismert glaukóma jól kezelhető, az orvosi előírások betartásával a páciens teljes életet élhet.
 

Vigyázzon Ön is a szeme világára! A Korall Klinika új specialistájához bizalommal fordulhat, legyen szó már kialakult problémáról vagy prevenciós céllal végzett vizsgálatról. Dr. Munteanu hétfőn, kedden és csütörtökön 13 és 20 óra között várja a gyógyulni vágyókat, szerdán és pénteken pedig 8 és 15 óra között.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: