2018-11-24 10:06:32• hírek • Szatmar.ro

Lassanként itt a disznóvágási szezon. Hol végeztessük el a hús bevizsgáltatását?

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság szatmárnémeti kirendeltsége minden hétvége előtt közzéteszi, hol végeztethetőek el a Trichinella vizsgálatok.

A trichina (Trichinella spiralis) egy élősködő fonálféreg, mely emlősök bélcsatornájában és izomzatában él. Mivel kizárólag húsevéssel terjed, ezért csak ragadozó, dögevő, vagy mindenevő emlősöket fertőz; köztük az embert is. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik, ha nyersen fogyaszt fertőzött sertéshúst. Az okozott betegség, a trichinellózis jellegzetes példája az esetenként embert is fertőző állati betegségeknek, tehát zoonózis. Az emberi trichinellózis hazánkban szerencsére ritka. Emberben a fertőzés olykor halálos kimenetelű szívizomgyulladáshoz vezethet. (Wikipedia)

 

Érdemes tehát a húst bevizsgáltatni a feldolgozása előtt. Ezen a hétvégén a Nagypiacon végzik el ezt a szakértők. November 24-én, szombaton reggel 8 és 13 óra között, november 24-én, vasárnap reggel 9 és déli 12 óra között. Sürgős esetben hívják a 0261715956-os telefonszámot.

 

A háznál vágott sertés húsának értékesítése törvény által tiltott. Csak és kizárólag családi, háztartási fogyasztásra vágható. A törvénysértést elkövetők ellen a hatóságok megteszik a kellő jogi lépéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: