2012-09-17 11:48:49• hírek • Szatmár.ro

Lassan valóra válik a húsz éve dédelgetett álom

A Láncos templomban tartott ünnepi istentisztelettel nyílt meg az új iskolai tanév a Református Gimnáziumban. Idén indít először előkészítő és első osztályt a gimnázium, valamint az idei évtől a Kinizsi utcai óvoda is az oktatási intézményhez tartozik.

Megható pillanatokkal vette kezdetét a tanévnyitó: a tizenkettedikes diákok kézen fogva vezették be a templomba az előkészítő osztályosokat és elsősöket, akik a nagyok segítségével egy-egy papírból hajtogatott madár-figurát helyeztek el szimbolikus fán, az élet fáján.

Kovács Sándor esperes ünnepi igehirdetésében elmondta: lehet, hogy a diákok számára az év legszebb napja a hosszú vakációt megelőző évzáró, de a tanulással, számadással teli iskolai év évnyitóját is együtt szebbé tehetik a diákok, szívükbe zárva Isten igéjét és Jézussal kézen fogva elkezdhetik az új évet. Kovács hozzáfűzte, a tanuláshoz, a jó iskolai évhez a diákok részéről három dologra van szükség: hitre, imádságra és engedelmességre.

Szilágyi Éva, az iskola igazgatónője egy húsz éve megfogalmazott gondolat megvalósulásához vezető nagy lépésnek nevezte a 2012-2013-as tanév megkezdését. Ez a gondolat két évtizeddel ezelőtt az volt, hogy létrehozzák a református szellemben zajló oktatást Szatmárnémetiben az óvodától az egyetemig. Először a középiskolai oktatás valósult meg, majd posztlíceumi, aztán általános iskolai oktatással bővült a paletta, most pedig először indul általános iskolai első, illetve előkészítő osztály az intézményben.

Szilágyi Éva

Sőt, a most kezdődő tanévtől a Kinizsi (Ioan Slavici) utcai óvoda is a Református Gimnáziumhoz tartozik és a Partiumi Keresztény Egyetemmel tárgyalások folynak szatmárnémetiben elindítandó mesteri képzés megalapításáról és tanárok számára tartandó továbbképzésekről is. Az igazgatónő külön kiemelte: nagy öröm számára, hogy az előkészítő és első osztályba beíratott gyerekek szülei közül többen is a Református Gimnáziumban végeztek. Ez egyfajta elégtétel és biztatás is a tanárok számára, hogy az egykori diákok elismerik az intézményben zajló nevelést és gyermekeiket is egykori oktatóikra bízzák.

A tanévnyitó keretében fogadalomtételre is sor került, az új diákok, tanárok, tanítók és óvónők hűséget fogadtak Istenhez és az Anyaszentegyházhoz, majd a rendezvény a magyar himnusz eléneklésével zárult.

Az iskolakezdőket a nagyok kézenfogva vezették be a templomba

Diákok a Református Gimnázium tanévnyitó ünnepségén

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: