2020-02-25 12:09:17• hírek • Bede Emőke

Hiánycikké vált az orvosi maszk

Képünk illusztráció. Forrás: divany.hu
Képünk illusztráció. Forrás: divany.hu

Noha Szatmár megyében még senkinél sem mutatták ki a Kínából eredő koronavírust, ennek ellenére nálunk is erősen érezteti hatását a járvány: a határátkelőknél egészségügyi személyzet vizsgálja a vesztegzár alá vont területekről hazatérő polgárokat, egy koronavírus-gyanús eset – mely egyébként végül nem került megerősítésre – pedig heves indulatokat váltott ki Pettyénben, ugyanis a házigazdák nem akarták befogadni a fertőzésgyanúba keveredett hazatérőt.

Emellett a gyógyszertárakban a szokásosnál jobban is felpezsdült a forgalom: rengetegen keresik fel a patikákat, hogy egészségügyi maszkot vásároljanak. Akik azonban mostanában próbáltak maszkokat venni Szatmárnémetiben, egészen biztosan szembesültek már azzal, hogy szinte mindenhol kiürült a készlet, még a nagyobb gyógyszertárláncoknak is gondot okoz lépést tartani a hatalmas kereslettel. A megnövekedett igény azonban nem csak a nagyvárosokban, de vidéken is tetten érhető. A kisebb községek gyógyszertáraiban is napi szinten keresik a maszkokat, az sem ritka, hogy naponta akár két-három tucat személy is érdeklődik e termékek iránt. Hiába azonban az egyre nagyobb kereslet, már a központi raktárakból, lerakatokból is elfogytak a maszkok – tudtuk meg egy vidéki községben dolgozó gyógyszerészasszisztenstől.


Ezzel párhuzamosan az interneten is megszaporodtak a maszkos hirdetések, s ahogyan arra számítani lehetett, a megnövekedett igény alaposan feltornázta az árakat. Egy 50 darabos csomagért akár 200-250 lejt is elkérnek az egyik legnépszerűbb apróhirdetési oldalon az eladók, sőt, az egyik népszerű webáruház 499 lejt kért el az ugyanolyan, háromrétegű termékekért. A meglehetősen magas árak ellenére az oldalon szinte minden kiszerelés mellett a „nincs raktáron” jelzés olvasható, holott a maszk használata főként a már megfertőződött személyeknek javallott


Noha a maszk viselése egyike az alapvető megelőzési lépéseknek, nem szabad azonban azt hinnünk, hogy teljes védelmet nyújt a fertőzéses megbetegedések ellen. „Amennyiben a maszk viselése nem indokolt, annak megvásárlása csupán felesleges költségeket eredményez, leterheli a beszerzési rendszert, és hamis biztonságérzetet kelthet egyesekben, mely miatt a további megelőző lépéseket hajlamosak elhanyagolni” – hívja fel a problémára a figyelmet a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.


A központ szerint az orrot és szájat takaró maszkok alkalmazásánál jóval nagyobb szerepe van a megfelelő kézhigiéniának, épp ezért rendszeres, szappannal történő kézmosásra és -fertőtlenítésre intik a lakosságot. Annál is inkább, mivel sokan a kezükkel takarják el szájukat, ha tüsszenteniük vagy köhögniük kell. Egészségügyi szempontból sokkal ajánlatosabb a könyökhajlattal vagy egy egyszer használatos papír zsebkendővel eltakarni a szájat és orrot, hiszen így minimalizálható a vírus továbbadásának esélye.


A koronavírus terjedésének interaktív térképe, valamint a halálozási és gyógyulási arányok IDE kattintva érhetőek el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: