2020-02-26 11:55:35• hírek • Bede Emőke

Lassan nem csak a maszkok, de a konzervek is hiánycikké válnak

Talán még karácsony közeledtével sem fosztják ki a vásárlók annyira a bevásárlóközpontokat, mint most, a koronavírus körül kialakult pánik miatt. Egyre több romániai városban osztanak meg olyan fényképeket, melyen csontig lefosztott polcok és rogyásig megpakolt bevásárlókocsik láthatók.

Az egyik első ilyen jellegű tudósítás Máramaros megyéből érkezett, ahol néhány aggódó polgár a több zsáknyi krumpli és hagyma mellett nagy tételben vásárolt olajat, rizst, lisztet, kukoricalisztet, húst és különféle konzerveket is. Néhány órával később Bukarestből is hasonló képek érkeztek, bár ott jelentősen kisebb lendülettel rohanták le a lakosok az üzleteket. A hullám nem kerülte el Szatmárnémetit sem, ahol a többi városhoz hasonlóan szinte teljesen leürítették a lisztes, rizses és száraztésztás polcokat is.



„A bevásárlóközpontok képviselőivel folytatott diskurzusok nyomán biztosíthatom a lakosságot, hogy az ország elegendő élelmiszerrel rendelkezik. Nem kell aggódnunk, nem kell pánikolnunk, egyszerűen csak hagyjuk a hatóságokat, hogy végezzék a dolgukat” – mondta el a tömeghisztéria kapcsán Victor Costache, az egészségügyi miniszter.


Jelen pillanatig egyetlen román állampolgárról sem bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött volna meg, noha 26 személyt biztonsági okokból karanténba helyeztek, további 2077-en pedig otthoni, önkéntes karanténban vannak, és egészségügyi állapotukat rendszeresen ellenőrzik – közölte nem sokkal ezelőtt a belügyminisztérium. Az elmúlt 24 órában összesen 137 alkalommal hívták a 112-t a koronavírustól rettegő állampolgárok. Ezzel kapcsolatban a szakhatóság arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben tárcsázzák az egységes segélyhívót, ha olyan területről tértek haza, ahol már felbukkant a koronavírus, vagy ha kapcsolatba kerültek olyan személyekkel, akik e helyzetben vannak.


A koronavírus által érintett Lombardia régiójában egyébként mintegy 200 ezer román állampolgár tartózkodik jelenleg, Venetóban pedig megközelítőleg 120 ezer – adta hírül a szaktárca.


Noha kétségtelen, hogy nem árt az óvatosság, azonban azzal mindenképp érdemes tisztában lennünk, hogy a koronavírusos esetek 81 százaléka enyhe lefolyású, alig 14 százaléka súlyos lefolyású, és kevesebb mint 5 százalékában válik kritikussá. A vírus által okozott halálozási ráta továbbra is 3 százalék körül mozog. Egy korábbi, 44 ezer fertőzöttön végzett kutatás szerint a halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék. Az elhunytak a legtöbb esetben valamilyen más betegséggel is küzdöttek, így szervezetük már egyébként is gyengébb volt az átlagnál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: