2009-12-09 11:57:47• hírek • MTI/Reuters

Lassan haladnak a temesvári sortűzperek

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Romániát amiatt, hogy közel két évtizedbe telt a temesvári felkelés leverése miatti perek lefolytatása; az EJEB szerint a román állam ezzel cserbenhagyta az áldozatokat.

A strasbourgi székhelyű bírósághoz négy olyan román állampolgár fordult panasszal, akik megsebesültek, vagy elvesztették hozzátartozójukat, amikor az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés idején a kommunista rendszer a tömegbe lövetett.

Az EJEB megállapította, hogy az 1990 januárjában megkezdett peres eljárások csak 2008 októberében értek véget, jóllehet az ügynek a román társadalom előtti fontosságára való tekintettel a román hatóságoknak a pereket gyorsan, halogatás nélkül kellett volna kezelniük, elkerülendő annak látszatát, hogy szemet hunynak a bűncselekmények felett vagy összejátszanak azok elkövetőivel.

Az EJEB fejenként ötezer eurós kártérítést ítélt meg a panaszosoknak. Közülük ketten megsebesültek a felkelés leverésére tett kísérlet közben, a harmadiknak a férje sérült meg, a negyediknek pedig a fivérét lőtték le.

Nicolea Ceausescu román diktátor rendszere ellen 1989. december 16-án kezdődtek tüntetések Temesváron. Ceausescu a hadsereget vetette be a tüntetők ellen; néhány nap alatt 72 ember vesztette életét, s több mint kétszázötvenen megsebesültek.

Az EJEB megállapította, hogy a tüntetések leverésével megbízott két tábornok, Victor Atanasie Stanculescu és Mihai Chitac később az új hatalom oldalára állt, sőt miniszteri tisztséget töltöttek be. A bíróság szerint a román igazságszolgáltatásnak emiatt még szorgalmasabban kellett volna eljárnia a felkelés vérbe folytatása miatt, ha másért nem, hát annak bizonyítására, hogy nem a kormány befolyása alatt áll, ám a perek végeláthatatlanul elhúzódtak.


A tüntetők szemben a rendfenntartókkal, 1989 decemberében
A tüntetők szemben a rendfenntartókkal, 1989 decemberében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: