2012-08-28 11:31:57• hírek • MTI

Lapvélemények Basescu visszatéréséről

A romániai lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik azt, hogy a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) nem sikerült eltávolítania a hatalomból a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfőt, aki 52 napos felfüggesztése után kedden visszatért az elnöki hivatalba.

A balliberális kormánnyal szimpatizáló Jurnalul Nationalban Victor Ciutacu a demokrácia csődjének nevezi azt, hogy a romániai választók többségének egyértelmű akarata ellenére Traian Basesu elnök maradhat.
"A külföld határoz a fejünk felett arról, hogy ki vezessen minket. Már hivatalosan sem vagyunk szuverén állam, pasasággá váltunk: harácsot fizettetnek velünk, hogy a magasságos Porta megvilágítson minket" - fogalmaz a Jurnalul cikkírója arra utalva, hogy az USL-t az Európai Unió közbelépése akadályozta meg abban, hogy eltörölje a népszavazási törvényből az érvényességi küszöböt, és a választók egyszerű többségének szavazatával leváltsa Basescut.

A jobboldali ellenzékhez közel álló Romania Libera című lapban Andreea Nicolae az USL hétfői több órás parlamenti bojkottját kommentálja, amelyet a Basescu leváltását támogató 7,4 millió választónak adott színházi előadásnak minősít. Szerinte Románia nemzetközi megítélését tovább rontotta az a "cirkusz", amelyet az USL rendezett hétfőn a parlament rendkívüli ülésszakán, amelyen a törvényhozásnak hivatalosan is tudomására hozták a népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozatot.

"Hogy mit akartak elkérni ezzel a lázálomhoz hasonlító időhúzással? Valójában semmit. Csak azt akarták bebizonyítani, hogy ők készek bármit megtenni a Basescu leváltására mozgósított szavazók millióiért" - írja az ellenzéki lap.
A Krónika című erdélyi magyar napilap vezércikkírója, Balogh Levente szánalmasnak nevezi az USL Basescu-ellenes erőfeszítéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a kormánypártok képtelenek sportszerűen elfogadni vereségüket. A szerző ugyanakkor a hétfői parlamenti vitákból az USL-n belüli nézeteltérésekre következtet.

"Victor Ponta és a Szociáldemokrata Párt (PSD) rugalmasabbnak tűnik, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy miniszterelnökként Pontának kellett lenyelnie az EU és Washington feddéseit, és vele közölték, milyen következményekkel járhat, ha a kormány nem tartja be az alkotmányos játékszabályokat. A másik ok az lehet, hogy a korábban a PSD-vel szövetségben politizáló Konzervatív Párttal egy ideje a PNL bútorozott össze, a Konzervatív Párt alapítója, a szekus múltú médiamágnás Dan Voiculescu pedig mindent megmozgat annak érdekében, hogy üzelmeinek egyik legfőbb akadályától, Basescutól megszabaduljon, ezért a PNL-be pumpált anyagi támogatásért cserében határozottabb fellépést vár" - vélekedik a Krónika vezércikkírója. Hozzáteszi: fontos, hogy Basescu visszatérése után az államfő és az USL megtalálja a közös hangot, mert ellenkező esetben tovább romlik az ország külföldi megítélése és gazdasági helyzete.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: