2012-11-16 19:03:25• hírek • Póti Orsolya

Lámpásokkal vonultak fel Szent Márton napja alkalmából

A szatmárnémeti Gemeinsam Ifjúsági Szervezet, a Kálvária templom német és román közössége és a „Johann Ettinger" Német Elméleti Líceum immár 15. alkalommal szervezte meg a Szent Márton-napi ünnepséget, melynek keretében péntek este több százan vonultak fel lámpásokkal Szatmárnémeti régi főterén.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a rendezvény, amelyre a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet, a Kálvária templom német és román közössége és a német líceum szervezésében kerül sor Szent Márton napja környékén. Idén november 16-ra tevődött ez az ünnepség, melynek keretében több száz kisdiák és felnőtt vonult fel lámpással városunk központjában.

A legelső alkalommal megszervezett Márton-napi felvonuláson alig három osztály diákjai vettek részt, az utóbbi években pedig rendkívül népszerűvé vált ez az esemény, úgy a gyerekek, mint a szülők körében - tudtuk meg a szervezőktől.

A rendezvényen résztvevők elsőként Schupler Tibor és Román János plébánosok előadását hallhatták Szent Mártonról, a szegények védőszentjéről. A Kálvária templomban megrendezett ünnepség alatt német nyelvű Szent Márton-napi dalok csendültek fel és a jelenlevők három nyelven mondták el a Miatyánkot.

Az ünnepség után a Székesegyház előtt gyülekeztek a  megemlékezők és 17 óra körül kezdték meggyújtani lámpásaikat, így  készülődve az esemény leglátványosabb momentumára, a lámpás felvonulásra.

Idén a gyermekek amellett, hogy hallhattak Szent Márton történetéről, igyekeztek az ő példáját követni. A felvonulók a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet idős- és beteggondozó központjai ápoltjainak segítettek úgy, hogy lámpásaikba a gyertyákat a német líceum Caritas-önkénteseitől vásárolták meg.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: