2008-10-16 17:53:28• hírek • Czinzel László

Diákok a szegénységről

Szatmárnémeti hét középiskolájában tartottak vitafórumot a diákok részvételével a Szatmárnémeti Caritas munkatársai.

A civil szervezet alkalmazottai elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a mai fiatalok hogyan viszonyulnak a szegénységhez, ők hogyan látják a szegények helyzetét. Az akció során a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontban, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Református Gimnáziumban, a Ioan Slavici Főgimnáziumban, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, a Johann Ettinger Német Líceumban és a Doamna Stanca Főgimnáziumban szerveztek diákfórumot.

A fórumok végeztével mindenik munkacsoporttól azt kérték, fogalmazák meg egy-két mondatban gondolataikat a szegénységről. Az alábbiakban néhány ilyen gondolatot közlünk.

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Kölcsey Ferenc Főgimnázium:

Hiába van pénzed és nincs barátod, az nem ér szinte semmit. Nem kell lenézni a másikat ha esetleg szegényebb.

A szegénységről sokszor mi magunk is tehetünk, vagy családunk. Ha fiatalabbak vagyunk, ezt lehet hogy nehezebben dolgozzuk fel, például az iskolában kiközösítenek. Attól, hogy szegényebbek vagyunk, még lehetünk tehetségesek, de barátaink már nincsenek annyian mint más, gazdag családból származó gyereknek. Pénz nélkül is lehet szórakozni.

A szegényeket nem kell lenézni az anyagi gondjaik miatt, hanem támogatni kell őket és segíteni kell rajtuk. Nem azt kell nézni hogy milyen családból származnak, hanem elsősorban a személyiséget és más tulajdonságokat kell figyelembe venni. A szegényeknek több programot kell szervezni, hogy ők is jól érezhessék magukat úgy mint más többi gyerek.

A szegénység nem befolyásolja a barátságot, nem számit az anyagi háttér. Fő hogy az a személy megbízható, rendes és tisztességes legyen. Több fajta szegénység van: lelki vagy anyagi. Van aki szegény mert nincsenek barátai vagy családja, vagy a másik fajta szegény, akinek nincs mit ennie, nincs hol laknia. A nélkülözés a modern cuccoktól , az is lehet egyfajta szegénység.

A szegénységet úgymond „le lehet küzdeni”, ki lehet mászni belőle. Valamilyen formában senki sem szegény, mert vannak lelki értékek, amivel sokkal gazdagabbnak mondhatja magát, mint aki vagyonilag gazdag.

 

Református Gimnázium:

Szegénység alatt a fizikai és a lelki szegénységet értjük.

Az az igazán szegény, akinek sem barátai, sem családja nincs.

A szegény embereket nem szabad lenéznünk vagy kevesebbnek tartanunk magunknál, hiszen ők is ugyanolyan emberek mint mi.

Nem minden esetben ők tehetnek a szegénységükről, ezért, amiben tudunk segíteni kell rajtuk.

Nekik is meg kell adni az esélyt az újrakezdéshez, mivel nekik is vannak olyan értékeik, amelyeket kamatoztatni tudnának a társadalomban is.


Hám János Római Katolikus Iskolaközpont:

Minden szegény embernek vannak értékei és jó tulajdonságai és ezért fontos, hogy ne azt nézzük kinek mennyi a pénze, mert nem ez határozza meg azt, hogy milyen valaki. A szegény ember is értékes ember.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: