2009-11-11 16:00:27• hírek • Parajdi Andrea

Lámpásokkal emlékeztek

Szatmárnémetiben immár nyolcadik éve annak, hogy rendszeresen megemlékeznek Szent Mártonról, aki a jótetteivel írta bele magát a világtörténelembe. A hagyományokat követve idén is lámpás felvonulást tartottak a városközpontban, ahol több százan sorakoztak fel a szimbólumértékű fehér ló mögé.

A Szatmár Megyei Német Demokrata Fórum Gemeinsam Ifjúsági Szervezete, a Kálvária templom német és román közössége, illetve a Johann Ettinger német nyelvű elméleti líceum ebben az évben is méltó ünnepséggel emlékezett Szent Mártonra, a szegények védőszentjére. A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb tradíciókkal teli ünnep volt, s a különböző népszokások egészen a 20. század közepéig éltek. Napjainkban a Márton-napi libafogyasztás éli reneszánszát, sok helyen pedig több hetes Márton napi vásárokat is szerveznek.

Szatmárnémetiben az elmúlt nyolc év alatt nem változtak a Márton napi hagyományok, ezúttal is lámpás felvonulást tartottak a városközpontban, ugyanis a fény a jócselekedet jelképe, amelyet ezen a napon minél több emberhez el kell juttatni.

A Székesegyháztól november 11-én, 17 órai kezdettel indult a lámpás felvonulás, ahol a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont német és magyar nyelven tanuló óvodásai, a Johann Ettinger német nyelvű elméleti líceum I-IV. osztályos tanulói, az Octavian Goga Általános Iskola és a 10-es Általános Iskola egy-egy osztálya, valamint vidéki iskolák csoportjai gyűltek össze. A gyerekeket tanáraik mellett szüleik is elkísérték, így ebben az évben is több százan vettek részt az ünnepségen. Lassan már azt is hagyománynak mondhatjuk, hogy rendszerint minden évben eső kiséri a felvonulókat, ez a "szokás" ezúttal is megmaradt.

A Szent Mártonra emlékező tömeget idén is egy fehér ló vezette, amely a hó szimbóluma, a népszokások úgy tartották: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán akkor kemény tél várható". Mig a tavalyi évben a körforgalomban közlekedő autósok miatt a fehér ló nem tudta végigvezetni a tömeget, addig idén szerencsére zökkenőmentesen zajlott a felvonulás. Az ünneplőket ezúttal is a mezőfényi, csanálosi és csomaközi fiatalok közös fúvószenekara is elkísérte.

A központból egészen a Kálvária templomig vonult a tömeg, ahol Ft. Román János prédikációjában Szent Mártonról szóló történeteket osztott meg a gyerekekkel, majd közös énekeket is előadtak.

Képek:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: