2010-11-11 18:41:20• hírek • Póti Orsolya

Lámpás felvonulókkal telt meg a városközpont

Szatmárnémetiben immár kilencedik alkalommal emlékeztek meg Szent Mártonról, aki a jótettei miatt vált közismertté. A hagyományokhoz híven idén is lámpás felvonulást tartottak a városközpontban, ahol több százan sorakoztak fel a fehér ló mögé, amelyen egy gyerek ült Szent Mártont jelképezve.

A Szatmár Megyei Német Demokrata Fórum Gemeinsam Ifjúsági Szervezete, a Kálvária templom német és román közössége, vaéamint a Johann Ettinger német nyelvű elméleti líceum ebben az évben is szép ünnepséggel emlékezett Szent Mártonra, a szegények védőszentjére.

A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb, hagyományokkal teli ünnep volt, s a különböző népszokások egészen a 20. század közepéig éltek. Napjainkban a Márton-napi libafogyasztás vált hagyománnyá, sok helyen pedig  -  főleg a német nyelvterületű országokban - több hetes Márton napi vásárokat szerveznek.




Színes lámpákkal vonultak fel a gyerekek


Városunkban nem változott a Márton napi hagyománnyá vált rendezvény; november 11-én most is lámpás felvonulókkal telt meg a Székesegyház előtti tér.  A  lámpákból ragyogó fény a jó cselekedet jelképe, amelyet Szent Márton napján minél több emberhez próbáltak eljuttatni a megemlékezők.

17 órai kezdettel a Székesegyháztól indult a lámpás felvonulás, ahol a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont német és magyar nyelven tanuló óvodásai, a 9-es számú óvoda ovisai, a Johann Ettinger német nyelvű elméleti líceum I-IV. osztályos tanulói, a 10-es Általános Iskola egy osztálya, valamint vidéki iskolák német tannyelvű osztályai gyűltek össze.  A tanárok mellett, a gyerekeket szüleik is elkísérték, így ebben az évben is közel hatszázan vettek részt az ünnepségen.




Lámpás felvonulók tömege követte a szimbólumértékű fehér lovat


A mezőfényi, csanálosi és csomaközi fiatalok közös fúvószenekarának kíséretében ismét egy fehér ló vezette a felvonulókat. A fehér lovat a hó szimbólumának tekintik, mert a népszokások úgy tartották: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán akkor kemény tél várható".

A központból egészen a Kálvária templomig vonult a tömeg, ahol Ft. Román János és Rist Gabriella, a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet vezetője közös előadására került sor; egy bemutatóval kedveskedtek a megemlékezőknek. A gyerekekkel közösen  felelevenítette a legismertebb Szent Mártonról szóló történeteket  is,  többek között azt, hogy  mi történt akkor, amikor Mártont püspökké akarták választani; jót tévő katona elbújt a libák mögé, de azok gágogásukkal elárulták hollétét.

A közös ima és éneklés után a bejáratnál perecet és szentképet kaptak a gyerekek.





Megemlékezőkkel telt meg a Kálvária templom


Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: