2011-07-06 19:11:35• hírek • Szatmar.ro

Lakossági fórum – Hogyan szórakoznának a szatmáriak?

Lakossági fórum rovatunk első két részében a 16-os lakóegyed modernizálásának lehetőségeiről valamint a garázsok lebontásának problematikájáról kérdeztük, most pedig arra kérjük kedves Olvasóinkat, hogy mondják el: miként szeretnének szórakozni Szatmárnémetiben.

Színházi fesztivál, gitárest, dzsesszfesztivál, rockfesztivál, Városnapja, Családok Hétvégéje - pusztán néhány olyan rendezvény, amelyre az idei évben sor került illetve sor kerül városunkban. Ezzel együtt nyilván  vannak olyanok, akik úgy gondolják: számukra hiányzik valami a kínálatból.

„Visszajelzéseket általában csak a vendégektől, látogatóktól kapunk, a szatmáriaktól sajnos nem nagyon. Éppen ezért ez egy jó alkalom, hogy megkérdezzük a lakosokat a szabadidős és kulturális igényeikről, a rendezvények megítéléséről. Ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, vajon az emberek mennyire vannak tisztában az ilyen rendezvények költségvetési vonzataival", mondta Ilyés Gyula.

A polgármester feltette továbbá a költői kérdést: mi az értékesebb az emberek számára, egy két napos Városnapja, amely rengeteg pénzt emészt fel és ellehetetleníti további események, koncertek megszervezését, vagy az egy napos Városnapja és további, ettől független kulturális események sora.



„Kíváncsi lennék, hogy az ilyen rendezvények mennyire határozzák meg a város hangulatát", folytatta Ilyés, kiemelve: mivel Szatmárnémeti nem rendelkezik százezres egyetemi ifjúsággal, mint Kolozsvár, így egyelőre nem is rendelkezik akkora vonzerővel sem, mint a kincses város.

„Nem együttesek neveit szeretném hallani, mert úgysem tudnánk idehozni mondjuk a Metallicát, hanem arra szeretnék választ kapni, hogy mit csinálunk jól, hogy min kellene változtatnunk", foglalta össze dióhéjban a felvetés lényegét a polgármester.

Ez úton pedig a Szatmár.ro is arra kéri olvasóit, hogy ossza meg bátran meglátását, opcióját, véleményét az ügyben, mi pedig ígérjük: a civilizált hangvételű felvetésekre válaszolni fog Ilyés Gyula. Mondja el véleményét ide kattintva!


 

Kimpan Andrian

Szerintem is jobb volna ha csak 1-napos lenne a varos napja, nem 3, mert abbol, amit meg arra a ket napra kolt a varos, lehetne peldaul a kozvilagitast atalakitani, hogy nap energia mukodtesse, mar ahol lehetne, mert mindent lehet csak akarni kell. Hogy mindez megvalosuljon, kellene nemi toke is, mert nem volna eleg ra az amit megsporolnank a varosnapok alkalmaval, de talan egy ilyen projektre, meg EU-s tamogatast is kapna a varos, szerintem. Es ami a szatmari zeneszeket illeti, igaza van baratomnak Bokor Leventenek, lehetne adni eselyt azoknak az egyuteseknek is, akik a kornyekrol szarmaznak, vagy eppen szatmariak, hogy meg mutathassak mit tudnak, es hogy ok is kozenk tartoznak. Koszonom, hogy elmondhattam en is a velemenyem.


McFly

Hello, csak annyit volna a javaslatom, hogy probaljatok meg popularisabb egyutteseket hivni, akik viszonylag olcsobbak a "Metallicanal". Itt azt ertem, hogy nem az ilyen Zseda meg Karamelizalt embereket kell hivogatni, hanem az orogzoldeket, mint pl a Republic, akik hatalmas tomegeket mozgatnak meg (megha nem is Kolozsvaron vagyunk). Marketing az egesz. Oszinten a parciumi Magyar napokra oket varom.:D es nem a kisebbseget megmozgato "pop sztarokat". Bocsanat, ha ezzel valakit megbantottam. Kellemes napot.


Bokor Levente

JObban meg kellene becsülni a helyi zenekarokat, előadó művészeket..., több lehetőséget adni nekik nyilvános fellépésekre, és ugyan ezt honorálni.. mert ha azt mondom, pl Lift.. csak zenész berkekben tudjuk kik azok, vagy ha azt mondom Black River Blues Band, akkor annyit elárul, hogy blues de arra senki nem gondol, hogy szatmár megye és környéke eggyik egyedülálló blues zenekara......Meg kell becsülni az értékeinket ....nem azt mondani, ah ők ugyis szatmáriak, akkor boldoguljanak ahogy tudnak......


Cinzia

Szerintem minden honapban lehetne egy kisebb fesztivel amikor a szatmariak egyutt tudnak lenni,es kitudnak kapcsolodni...


Lori

hello mindenkinek. Szerintem a koncertrendezvenyek is jo megoldas lenne a lakossag szorakoztatasara de ami inkabb kene egy strand h az meber ne menjen kilometereket de ha mar ez nem valosithato meg akor probalhatnanak tenni valamit a sarerdo teruletevel szerintem sokan vannak akik szivesen kimenenek a zold ovezetbe kicsit fris levegot szivni. Szuleim meseltek hogy az o ideukben mine szep volt a sarerdon, mien szepen rendben volt tartva most meg mikor kkimentem el volt hanyagolva senki nem foglalkozik vele.Es ha mar koncert akor teleg jobb az egynapos es gyakoribb mint a tobnapos es ritka koncert. De ez csak az en velemenyem. Ha hulyeseg elnezest.


Oszki

Tisztelt szerkesztőség! Úgy is kezdhetném, mint neves költőnk „S jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat…” . Nagyon örülök, hogy ezt az opciót felajánlja a szerkesztőség és a város vezetése. Első ízben el kell dönteni, ki a célközönség valamint azt, hogy Szatmár nem gondolkodhat nagy költségvetéssel, ha szórakozásról van szó, mert kicsi a pénztárcája egy Kolozsvárhoz képest. Viszont van egy előnye annak, hogy Szatmár még nem nőtt fel, egy romániai nagyváros szintjére, hogy lehetőségünk van megvizsgálni, más varosokban bizonyos változtatások, hogy teljesítettek és miket érdemes átvenni és miket nem. Első sorban a fiatalságot kell megfogni, ha élhetek ezzel a kifejezéssel, ők azok akik még a reklámokon túl promoválhatják a várost, a más megyében élő barátaiknak stb., hogy érdemes ide ellátogatni mert ez és ilyen esemény lesz, s kár lenne kihagyni. Szórakozás terén, ugye szezonálisan gondolkodunk, tavasz vége, nyár főként és az ősz kezdete. De amint a jelen időjárás is mutatja nyáron is lehet részünk egy kis őszben…

Arra kell gondolni, hogy ha van is a városban valamilyen esemény, akkor mindenki odamegy, példának okáért amikor a gyorsulási verseny volt a város szinte teljesen kipusztult. Tehát egy probléma, hogy nem lehet válogatni, van alma és vagy veszek almát vagy nem, mondjuk ez is egy választás, de nem a megfelelő. Tény, hogy egy gyorsasági verseny nem versenyezhet egy koncerttel, de ezek ki is egészíthetik egymást nem feltétlenül kell konkurálniuk. A fiataloknak és nem csak, minőségi szórakozásra van szükségük, vagyis kéne, ez lenne az optimális. Ez azt jelenti, hogy nem csak a sörös, miccses, járkálós városnapokat kell megmutatni, hanem például egy kis kultúrát is, élményt kell biztosítani. Gondolok itt felolvasó estre, komolyzenei koncertre szabadtéren, amit úgy tudok volt, talán áprilisban. De ezt nem szabad csak egy eseményre korlátozni az évben. Havonta kéne hasonló programot szervezni. Az interneten követtem nyomon, hogy a színházi fesztiválon milyen kevesen voltak. Sajnálatos, de az embereket még rá kell nevelni a jóra, s ha több és több alkalommal találkozik hasonló eseménnyel, el jut arra a pontra mikor csakazértis elmegy és megnézi, s ha tetszését elnyerte valószínű legközelebb is részt vesz. Főként szabadtéri eseményekre kell gondolni, vagy olyasmikre ahol, csekély vagy egyáltalán nincs belépő, mert az átlagfizetés sajnos nem enged meg sokat…

Nagyobb hangsúlyt kéne fektetni az amatőr művészekre. Nem tudom, van-e itt Szatmáron egy ingatlan, ahol tudnak találkozni, próbálni, esetleg fellépésre készülni. Számos nagyvárosban elhagyott gyárépületeket, vagy más nem használt épületeket alakítottak át erre a célra. Ott felolvasó esteket, gitáresteket, kiállításokat, előadásokat lehetne megtekinteni egy képletes összegért. Ez jó, mind az amatőr művészeknek, mind a művészet iránt érdeklődőknek. Kialakulnak a találkozásokkor a kapcsolatok, A beszél B-vel, legközelebb C is eljön, vagy C részt vesz egy másik eseményen és elhívja művésztársait mondjuk egy padlószakító bulira. Azt tudom javasolni, hogy hétvégén legyen összeházasítva a bulizós pörgős este, egy kicsivel korábban kezdődő művészi estével, és ezzel mindenki nyer, aki bulizni akar nem marad le a művészetről, aki meg nem akar bulizni az az est végével egy kellemes sétát ejthet a parkban mielőtt hazamenne. A művészet mellett a tudományt is lehet reklámozni, fizika napok, kémia napok, számos látványos és otthon is elkészíthető kísérlettel lehet kicsiket és nagyokat gondolkodóba ejteni. Makett kiállítás vonatok, autók, repülők stb. Számos romániai gyűjtő van akik szívesen eljönnének hozzánk is, megfizethető áron. Nagy hangsúlyt kell fektetni a közbiztonságra. Este, ha az egyén kimegy a városba ne érezze azt hogy értékeit, vagy testi épségét féltenie kéne gyanús személyektől, ugyanakkor az esetleges randalírozókat is ki lehet szűrni. Legyenek kisebb koncertek, de azok sűrűn szétszórva a szezonban. Egy másik probléma ugyancsak ingatlan ügyben, nem tudom hol lehet Szatmáron termet kibérelni bulizás végett?

Olyan helyről beszélek ahol nem jön szóba a csendháborítás, de mégsincs a központtól távol. Nem utolsó sorban esélyt kell adni az alternatív buliknak. Vannak akinek különc a zenei ízlésük és ezek számára tematikus bulik igencsak jól jönnének. Hiányzik valami Szatmárról. Talán a Grand Mall betölti ezt az űrt. Egy olyan hely kell ahol az emberek gyakran megfordulnak, és nem csak ülnek a padon mint a parkban. Vannak lehetőségek Szatmáron. Olcsó, de igényes szórakozásra lenne szükség. Az amatőrök bevonásával a város önmagát is szórakoztathatja. Hogy mi jó? Családok Hétvégéje igen, színházi fesztivál igen, gitárest duplán igen, dzsesszfesztivál igen, rockfesztivál igen. A város jó úton jár, de ez még csak a kezdet… Még számtalan próbatétel vár ránk, míg eldöntjük és megtapasztaljuk, hogy mi is jó. Köszönöm, hogy meghallgattak!

Tisztelettel: Szabó Oszkár


Vas

Szerintem jobb lenne valami szabadteri elektromos zenei fesztivalt rendezni,mivel dzsezz illetve rock mar volt iden is es az elmult evekben is.A fiatalok koreben ez most a leggyakoribb zenei mufaj ezert nagy tomeget vonzana .


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: