2014-04-04 11:16:09• hírek • Szatmár.ro

Őrizni kell és életben tartani hagyományainkat

Nagyanyáink, dédnagyanyáink használati eszközei láthatók a Mircea Eliade Általános Iskola könyvtárában.

A tanügyminisztérium az év elején hirdette meg az "Az én multikulturális utazásom" című programot, amelyen belül a résztvevő iskolák a helyi kisebbségek hagyományainak feltérképezésével és bemutatásával kellett foglalkozniuk. Szatmár megyében három, Szatmárnémetiben pedig csupán egyetlen iskola jelentkezett a programba: a Mircea Eliade Általános Iskola.

A program keretében az elmúlt időszakban a kisiskolások és tanítóik számtalan eseményt szerveztek: volt hagyományos magyar farsangi mulatság, készítettek játékot kukoricacsuhéból, gyakorolták a bútorfestést, csütörtök délben pedig megnyitottak egy kiállítást, amelyet a gyerekek és családjuk által beszerzett régi használati eszközökből állítottak össze.

Valószínűleg a kiállítást megtekintők számára sok olyan tárgy lesz, amilyet még nem is láttak, pedig a régmúlt időkben nem volt háztartás ezek nélkül. Látható itt vajköpülő, szenes vasaló, rokka, demizson, dagasztóteknő, rézmozsár - olyan tárgyak, amelyek sok esetben vidéki pincékből, padlásokról kerültek elő. A tárlatba bekerültek régi fotók is, amelyek még közelebb hozzák a gyerekeket az évtizedekkel ezelőtti mindennapokhoz.

A kiállítás nyitányaként néhány kisdiák rövid műsort adott elő, majd meg is érkeztek az első látogatók. Megtudtuk: a közeljövőben több általános iskola kisdiákjai is meglátogatják majd a kiállítást.

A program folytatásában a Mircea Eliade Általános Iskola diákjai húsvéti hagyományokkal fognak megismerkedni.

Kiállítás nyílt a Mircea Eliade iskolában

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: