2014-04-11 10:43:53• hírek • Kocsis Zoltán

Lakodalmassal a hagyományok megőrzéséért az Eliadéban

A magyar néphagyományok és tradíciók megőrzésének, ápolásának és bemutatásának a jegyében teltek az elmúlt hetek a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskolában. A tanintézmény által sikeresen megpályázott „Az én multikulturális utazásom" elnevezésű projekt április 10-én, csütörtökön ért véget. Záróakkordként a kisdiákok egy lakodalmas mulatságot adtak elő és mutattak be a díszterem színpadán.

A Mircea Eliade Általános Iskola Szatmárnémetiben egyedüliként pályázta meg a tanügyminisztérium programját, amelynek keretein belül farsang óta különböző hagyománymegőrző programokban vettek rész a magyar gyerekek. Volt itt hagyományos magyar farsangi mulatság, készítettek játékot kukoricacsuhéból, gyakorolták a bútorfestést és egy kiállítás keretein belül bemutatták a hagyományos húsvéti dekorációkat is.

A program talán legérdekesebb hozadéka az a kiállítás, amelyben eleink háztartásának elengedhetetlen kellékeiből sikerült bemutatni jó néhányat. Vajköpülő, szenes vasaló, rokka, demizson, dagasztóteknő, rézmozsár, mángorló, guzsaj, citera, súlykoló - mind mind olyan tárgyak, amelyek számunkra már szinte ismeretlenek, ám nagyszüleink mindennapjaihoz tartoztak. A kis gyűjtemény talán legértékesebb tárgya azonban az a Biblia, amelyet a XVIII. században nyomtattak.

A multikulturális utazás csütörtökön ért véget, amikor a II. E, III E. és IV. E osztály diákjai az iskola dísztermében egy hagyományos magyar lakodalmat mutattak be. A koreográfia Vigh Katalin, Gábrus Andrea és Vajda Katalin tanítónők áldozatos munkáját dicséri, a hangulat autentikusságáról pedig Krasznabéltekről érkezett zenészek gondoskodtak.

A projekt célja - a hagyományok és általuk képviselt értékek megőrzése mellett - az volt, hogy a magyar tradíciókat és szokásokat a román nemzetiségű gyerekek is megismerjék - magyarázta Salagean Maria igazgatónő és Szabó Jolán aligazgatónő. Éppen ezért nem csak az egykori 6-os iskola román diákjai, de az Avram Iancu, a Balcescu-Petőfi és a Ion Creanga általános iskolák diákjai is megnézték a kiállításokat, az előadásokat.

A Mircea Eliade Általános Iskolában jelenleg 971 elemi és általános iskolás gyerek tanul, a „Az én multikulturális utazásom" elnevezésű projektben mind a 250 magyar diák kivette valamilyen formában a részét.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: