2010-06-22 15:43:59• hírek • Szatmár.ro

Lakásfűtés az állam támogatásával

A környezetvédelmi miniszter Borbély László bejelentette, július elejétől pályázni lehet az alternatív energia-előállításra. A jelenlegi pályázat a magánszemélyeket érinti.

Megoldás lehet a fűtésgondokra az az állami támogatás, amelynek elnyerésére a közeljövőben pályázhatnak a magánszemélyek. Az illetékesek pontos időpontot nem tudtak közölni a kiírás kezdetét illetően, azt viszont elárulták, hogy érdemes figyelemmel kísérni a Környezetvédelmi és Erdőügyi Minisztérium hivatalos honlapját (www.afm.ro, illetve www.mmediu.ro), mivel júniusi hónap végén, illetve július elején várható a kiírás.

Napelem, hőszivattyú és brikett, illetve növényi hulladékkal fűthető berendezések vásárlására és ezek felszerelésére költhető a pályázatból nyert összeg. A pályázatra minden olyan Románia területén lévő ingatlan tulajdonosa, illetve résztulajdonosa beadhatja iratait, akinek nincs köztartozása, nem sértette meg a környezetvédelmi előírásokat, illetve nem támogat a környezetre káros hatású tevékenységeket. Az állam által támogatott maximális költség, amelyhez nem szükséges az egyéni hozzájárulás, napkollektor esetében 6000, hőszivattyú esetében 8000, illetve a brikettek és egyéb növényi hulladék felhasználását igénylő fűtőberendezések esetén szintén 6000 lej. Amennyiben ez többe kerül, a fennmaradó összeget a pályázónak kell állnia.

Fontos kihangsúlyozni, hogy egy személy többféle alternatív fűtőberendezés költségére is pályázhat, ez azonban nem haladhatja meg a drágábbik eszköz maximálisan igényelhető összegét, tehát egy hőszivattyú és egy napkollektor beszerzésére maximálisan 8000 lejt igényelhet a pályázó - mondta Békéssy Erzsébet, Szatmár Megye Környezetvédelmi Ügynökségének ideiglenes igazgatója. Az ezt meghaladó összeget ebben az esetben is a pályázónak kell állnia. Más pályázatokhoz hasonlóan ez sem előfinanszírozott, azaz az igénylőknek előbb pályázniuk kell, majd a nyertes igénylő önköltségén be kell szerezze a gépeket, a bizonylatokat pedig egy dossziéban az ügynökség székhelyén le kell adnia. Az állam utólag, a dosszié átvizsgálása, illetve a helyszíni ellenőrzések után utalja a nyertes számlájára az összeget.


A napelemet lakások fűtésére, világítására is lehet használni
A napenergiát lakások fűtésére, világítására is lehet használni


Az igénylési dossziénak tartalmaznia kell egy támogatási kérvényt, amelyet számítógépen kitöltve, írószerrel aláírva, személyesen kell leadni az irodában, illetve tartalmazni kell még egy saját felelősségű nyilatkozatot, valamint személyi igazolvány másolatot, egy telekkönyvi kivonatot, a helyi illetékek befizetését tanúsító hivatalos okiratot, illetve egy bankszámla meglétét bizonyító hivatalos iratot egy működő kereskedelmi banktól.
Az egészet egy olyan borítékba kell helyezni, amelyen fel van tüntetve az igénylő teljes neve, illetve címe, valamint a pályázat megnevezése: „Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire".

Az elbírálások során figyelembe veszik a leadások sorrendjét - mondta Békessy - illetve azt, hogy ne legyen kézzel javítás az iratokban. A megnyert összegből végzett beruházást egy évig ellenőrizhetik, az egy év lejártáig pedig el sem adhatják ezeket. A minisztérium szatmárnémeti kirendeltségének székhelyén (Mircea cel Batran, 8. szám) hétfőtől 8-16.30 óra között, illetve pénteken 8-14 óra között további információkkal is ellátják az érdeklődőket.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: