2019-06-26 12:40:12• hírek • Bede Emőke

Laborvizsgálatok is igazolták: ismét felütötte fejét megyénkben az afrikai sertéspestis

Noha áprilisban arról számolhattunk be, hogy sikerült megyénkben teljes mértékben felszámolni a gazdák által rettegett afrikai sertéspestist, most laborvizsgálatok is igazolták, hogy mégsem szabadultunk meg a makacs fertőzéstől.

Rendkívüli ülésre hívta össze Darius Filip Szatmár megyei prefektus szerda délután a Helyi Betegségmegelőző Központ tagjait, ugyanis kiderült, ismét megjelent az afrikai sertéspestis, újabb gócot találtak Szatmár megyében. A prefektúra közleménye szerint a fertőzést egy Újberekben található gazdaságban mutatták ki. A prefektus és a Helyi Betegségmegelőző Központ több óvintézkedés bevezetéséről is döntött az említett zónákat illetően: többek között korlátozzák a sertések szállítását, gondoskodnak a betegségben elhullott állatok megfelelő megsemmisítéséről, az egyes vadászterületeken pedig napi szintű őrjáratokat fognak tartani a további kimúlt állatok felkutatása érdekében.


Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság korábban arra figyelmeztette a gazdákat, hogy az ASP nem csak a vaddisznókra veszélyes, ugyanúgy megfertőzheti a házisertéseket is, ha valamilyen formában elér hozzájuk a betegség. Épp ezért nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni, de olyan szénával sem, melyet korábban a fertőzésgócnak nyilvánított területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, akár lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) is továbbvihető a betegség kórokozója. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az állatorvosi engedéllyel nem rendelkező állatok megvásárlása által is bekerülhet egy gazdaságba a betegség, így jobb időben megbizonyosodni a "vásárfia" egészségügyi állapotáról. 


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: