2018-03-01 08:13:50• hírek • MTI

Laboratóriumban növesztett csontot ültettek be egy páciensnek

A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet Izraelben ültették be egy beteg lábába.

Az úttörő sebészeti beavatkozást Afula város Haemek kórházában végezték el kedden. A 44 éves páciensnek – aki egy közeli kibuc lakója – nyolc hónappal ezelőtt egy autóbaleset után eltávolították a sípcsontja egy részét. A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet a keddi beavatkozás során visszainjekciózták a sérült lábszárba, hogy segítségével regenerálódjon a hiányzó csontrész.


Az eljárást a Bonus BioGroup izraeli biotechnológiai cég fejlesztette ki. A zsírsejtek közül kiválogatták azokat, amelyek szövet és vérerek generálására képesek. Ezeket egy bioreaktor nevű eszköz segítségével növeszteni kezdték.


A bioreaktorban az emberi szervezetre jellemző, optimális körülmények között folyhat a csontregeneráció. Két hét után csontszövet jön létre, amit a páciensbe lehet ültetni, hogy ott tovább növekedve kipótolja a hiányzó csontot. A cég igazgatója elmondta, hogy több ezer apró, élő csontrészecskét növesztettek, amit beinjekcióztak a lábszárnak abba a részébe, ahol hiányzott a csont. A csontdarabok itt összekapcsolódnak egymással és működő csontot hoznak létre.


A műtétet a Haemek kórház ortopédiai és rehabilitációs osztályának vezetője végezte, aki a Jediót Ahronót napilapnak elmondta, hogy a beteg sípcsontja magától nem regenerálódott volna. Az osztályvezető hozzátette, hogy hat hét alatt a csont visszanő és ismét normálisan fog működni. Ezzel képessé váltak arra, hogy laboratóriumban bármilyen csontot növesszenek. Az orvosi szakvélemények szerint eljárás teljes fordulatot hozhat rövid időn belül az ortopédiában.


Az orvos szerint a beavatkozás idős, csontritkulásos és rák miatt amputált betegeken is segíthet, sőt a jövőben a törpenövésűeket is több tucat centiméterrel magasabbá tudja majd tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: