2020-06-02 09:33:20• hírek • Agerpres

L. Orban: Célunk a nyugdíjak fenntartható emelése

Az a célkitűzésük, hogy "a gazdaság teljesítőképességének arányában" emeljék a nyugdíjakat, nyilatkozta hétfő este a Digi 24 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök, aki hozzátette: a 40 százalékos emelés a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jó előre felállított csapda.

Azt mondta: egyelőre nem tudja megmondani, mennyi nyugdíjemelést bír el a gazdaság. A kormányfő 'fölöslegesnek' nevezte a nyugdíjemelést, ha azt utólag nem lehet finanszírozni. Úgy fogalmazott: 'eljátszhatnák' azt, mint a PSD, hogy emelik a nyugdíjakat, 'elengedik' az inflációt, s utólag kiderül, hogy valójában az emelt nyugdíjjal kevesebbet lehet vásárolni, mint azzal a pénzzel, ami az úgynevezett emelés előtt volt, de ezt nem szeretnék.

Úgy véli: 'normális gazdasági körülmények között' igen nehéz 40 százalékkal emelni a nyugdíjakat.

Szerinte ez a PSD által előre kihelyezett csapda, amely azt szolgálja, hogy a szociáldemokraták vissza tudják szerezni választási tőkéjüket, amennyiben kicsúszna a kezükből a hatalom.

Arról biztosította az időseket, hogy a nyugdíjak a 'valós gazdasági eredmények alapján' fognak nőni, és megpróbálják ezt úgy megoldani, hogy az 'az életszínvonal emelkedéséhez vezessen'.

A kormányfő számítása szerint a nyugdíjak 2021-ben 52 milliárd, 2022-ben 83-84 milliárd lej plusz kiadást eredményeznek, amelyet az állami költségvetésből kell finanszírozni.

Azt mondta: akkor emelik a nyugdíjakat, amikor a kormánynak olyan adatok állnak a rendelkezésére, amelyekre 'ténylegesen' alapozni lehet.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: