2017-01-13 12:46:02• hírek • Kocsis Zoltán

LED-ek világítják majd meg Szatmárpálfalvát

„Ezek az égők csak arra jók, hogy az emberek lássák, hol vannak az oszlopok és ne menjenek neki", fogalmazott még néhány hete egy szatmárpálfalvai lakos a község közvilágításának minősége kapcsán. Nagyot változott azóta a világ: hamarosan modern, LED-es égők világítják meg a község főútját.

A munkálatok, pontosabban a meglévő világítótestek cseréje csütörtökön kezdődött és várhatóan egy hétig tart. Mindez függ azonban az időjárástól is. A cserét a községközpontban, Szatmárpálfalván kezdték, majd következik Ombod, Pettyén és vélhetően jövő héten Amac.

„Ez egy fontos lépés a község fejlődése tekintetében, ráadásul kedvező hatása a költségvetésben is nyomt hagy majd idővel", fogalmazott Zenoviu Bontea polgármester.

Az önkormányzat egyelőre 163 darab világítótestet vásárolt mintegy 107.000 lej fejében. Ebből a első lépésben a két megyei utat, a 193-ast és a 193A-t tudják megvilágítani. Az önkormányzat célja azonban, hogy az év végéig a teljes községben bővíteni tudják a LED-es hálózatot. Addig is a főutak mentén lecserélt gazdaságos égőket felszerelik a mellékutcák oszlopaira.

A polgármesteri hivatal közbeszerzésekért felelős referense, Andrea Codruta tájékoztatása szerint a LED-es világítótestek garanciaideje öt év, élettartamuk pedig 50.000 óra - ami jelentősen több, mint a hagyományos égőké. Utóbbiak ráadásul az energia mintegy 90%-át hőtermelésre fordítják, csak 10% marad fénytermelésre. Ezzel szemben a LED-ek nem termelnek hőt, ezért fogyasztásuk is 10-15-ször kisebb, mint a hagyományos égőké.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: