2013-01-21 10:02:01• hírek • MTI

L'Aquila prefektusa kinevette a földrengés áldozatait

Az életét félti l'Aquila prefektusa, miután nyilvánosságra került, hogy a 2006 áprilisában történt abruzzói földrengéskor hamis könnyeket ejtett, és kinevette az áldozatokat. Nem ő volt az első, aki gúnyt űzött a katasztrófa halottaiból.

Az internetes közösségi oldalakon fenyegették meg Giovanna Iurato l'aquilai prefektust, miután az olasz sajtó közölte egy 2006 tavaszán lehallgatott telefonbeszélgetése szövegét.     
A prefektus, egy hónappal a földrengés után, a l'Aquilában romba dőlt diákszálló nyolc halottjáról emlékezett meg. Ezután telefonon nevetve mesélte, milyen nehéz volt eljátszani meghatódottságát.
Iurato a vasárnapi lapokban azzal magyarázkodott, hogy félreértették, éppen ideges meghatódottsága miatt tűnt úgy, mintha nevetett volna.

"Ha ilyenek az állam képviselői, akkor újakat kell találni" - kommentálta az esetet az abruzzói földrengés 309 áldozatának rokonai által létrehozott szövetség. Az olasz prefektusok szakszervezete (Sinpref) elhatárolódott Iuratótól, az ügy belügyminiszteri kivizsgálását sürgetve.

A 2006. április 6-i földrengés hajnalán Francesco Piscichelli vállalkozó is nevetett. Szintén lehallgatott telefonbeszélgetésében annak örült, mekkora üzlet lesz számára, ha részt vehet a földrengés utáni újjáépítésben.
Piscichelli ellen időközben vádat emeltek a földrengés sújtotta Abbruzzo újjáépítésére kiírt közbeszerzést érintő csalás miatt. Összesen 19 személy ellen emeltek vádat, közöttük van Guido Bertolaso, a polgári védelem volt vezetője.

A lakosság elégtelen figyelmeztetéséért tavaly hét földrengéskutató tudóst ítéltek el első fokon, fejenként hat évre.
Fabrizio Barca, az ügyvezető Monti-kormány területi kohéziós minisztere bejelentette, hogy márciusban megkezdődik l'Aquila városközpontjának újjáépítése. Az itt élő egykor 67 ezer lakosból eddig 39 ezer tudott visszatérni otthonába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: