2012-12-06 09:42:32• hírek • Kereskényi Gábor

Küzdjünk a megosztás, az önfeladás és a közöny ellen!

Kereskényi Gábor RMDSZ-es képviselőjelölt jegyzete a hétvégi választások fontosságáról.

2012. december 9-én új kihívások elé néz a romániai magyar közösség. Ezen kihívások közepette az RMDSZ egyetlen szövetségese a szatmári magyarság. Mi velük fogunk össze, mert ez az igazi szövetség. Nemzetünk fenyegetett helyzetben van. Harcolnunk kell azért, hogy magyarnak lenni Szatmár megyében ne legyen rossz, ne legyen hátrányos, hogy megőrizhessük nemzeti önazonosságunkat és jól érezhessük magunkat szülőföldünkön. Több intézményben már most rossz szemmel nézik a magyar beszédet. A Szatmár megyei magyarság azonban nem járhat lehajtott fejjel.

Meg kell akadályoznunk, hogy a régi rossz reflexek visszatérjenek, hiszen már pár hónapja elindult a demokrácia egyes elemeinek leépítése, meg kell védenünk a huszonhárom év alatt megszerzett jogainkat, mi több, azok gyarapításán kell dolgoznunk.

A mi közös ellenségünk a gazdasági válság, a munkanélküliség, Románia negatív uniós megítélése, az erősödő nacionalizmus. Küzdelmünkben minden magyar ember támogatására szükségünk van. Szövetségünk csak akkor lesz erős, ha mögötte egy erős, összetartó közösség áll. A román politikusok is másként tárgyalnak velünk, ha érzik a magyar közösség erejét. Minden szavazat számít, hiszen 2008-ban 4 szavazat hiányzott ahhoz, hogy megyénknek és magyar közösségünknek kettő helyett három képviselője legyen. Lehet, hogy az a 4 hiányzó szavazat most pont a kedves olvasók között, vagy az Önök ismerősei között van. Én azonban hiszem, hogy december 9-i választások után nem a hiányzó szavazatokról, hanem azokról a plusz szavazatokról fogunk majd beszélni, amelyek révén közösségünk bukaresti képviselete biztosítva lett. Vigyék el a hírét annak, hogy milyen könnyen változtathatunk sorsunkon, ha elmegyünk szavazni december 9-én.

A több mint két évtized alatt kínkeservesen kiharcolt kisebbségi jogaink és intézményrendszerünk ismét veszélybe került. Erre figyelmeztet minket a Mikó-ügy igazságtalan ítélete, a Szatmárnémetiben és a megyében is egyre erősödő magyarellenesség. A mi közösségeinkben éppen ezért fontos a szilárd helytállás, a szolidaritás, a meghurcoltak erkölcsi támogatása, egyszóval az összefogás.

Az elkövetkező évek feladata Románia alkotmányos berendezkedésének tisztázása. Terítékre fog kerülni a területi átszervezés kérdése is. Nem mindegy az, hogy kik és főként hogyan rajzolják meg majd az új régiókat. Azért küzdünk, hogy az etnikai arányoknak megfelelő régiók jöjjenek létre, hogy a magyarok által is befizetett adólejek minél nagyobb arányban maradjanak a helyi közösségek kezében.

A helyhatósági választásokon sok fontos tisztséget elveszítettünk, ha most nem ébredünk fel, van még mit veszítenünk. Legnagyobb ellenfelünk a pesszimizmus, a megosztás, az önfeladás és a közöny. Nem szabad távol maradnunk, szavazzunk a magyarságunk megmaradásának biztosítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: