2007-05-11 18:45:16• hírek • István Löchli

Őrző-védő és munkakutyák

munkakutyaAz őrző-védő és munkakutyák az ebek sokszínű csoportját alkotják.

munkakutya1Az őrző-védő  és munkakutyáknak igen sok fajtája ismeretes világszerte. Természetes adottságuk miatt, velük született hajlamuk van a feladatok megoldására. Ezek a feladatok lehetnek terület-, személy-, vagy tárgy őrzésre, fogyatékos emberek kisegítése, eltűnt személyek megkeresése, valamilyen tárgy felkutatása. Az élet más területén is helytállnak.

Azok a kutyák, amelyek őrző-védő munkára vannak szánva, általában a nagytestű vagy közép nagyságúak, ugyanis nem csekély izomerőre, ugyanakkor mozgékonyságra, ügyességre, intelligenciára van szükségük ahhoz, hogy területüket a betolakodóktól megvédjék, segítsék a fogyatékos embereket, illetve felkeressék az eltűnt tárgyakat, személyeket.

A fogyatékos emberek kisegítésére, nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott, ember-centrikus kutyára van szükség. Többnyire a következő fajtákkal találkozhatunk: golden retriver, német juhász, rotweiler, boxer, doberman. Nem feltétlenül szükség, hogy fajtiszta legyen, ha megvan a megfelelő rátermettsége és személyisége az ilyen jelegű feladatok elvégzéséhez. Amennyiben külön erre a célra választunk ebet, mindenképpen szükséges azt kiképezni, hiszen fontos, hogy a támadót ne ölje meg, hanem védje meg a rá bízott területet és személyt.

Az eltűnt személyek megkeresésére, és tárgyak felkutatására a kutya szempontjából alapvető feltétel a jó szaglás és mozgékonyság. Ezek a kutyák önállóan fel kell mérjék a helyzet nehézségét, és meg kell tudják valósítani önállóan a feladatot, ezért magas intelligenciával rendelkeznek.

A kutyák sokszínű felhasználásában, három olyan fontos tevékenységet ismertettünk, mely az őrző-védő és munkakutyáknak a jellegzetessége.

Fajtaválasztásnál mindenképpen szemügyre kell venni, mire szeretnénk használni az ebet, és persze milyen helyen tudjuk tartani, ugyanis a munkakutyák nem kifejezetten a város betonrengetegeibe valóak, nagy a mozgásterük, ezért tartásukra inkább a kertes ház alkalmas.
 
Nagy Lehel
Dog For Life 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: