2010-03-27 09:19:56• hírek • MTI

Kutyamorgás, és ami mögötte van

A kutya morgása rejtett tartalmat is közvetít - derül ki egy magyar-osztrák kutatásból.

A kutya hangadásáról eddig nem volt tudott, hogy van funkcionális tartalma, tehát hogy az állatok külön hangot alkalmaznak eltérő információk közlésére.  Az Animal Behaviour című szaklap áprilisi számában az ELTE, a Bécsi Egyetem és a szintén osztrák Konrad Lorenz Intézet etológusai olyan kísérletről számolnak be, amely során egy kutyát és egy ízletes csontot helyeztek egy helységbe.

Mihelyst a kutya közeledni kezdett a csonthoz, a kutatók egy, a táplálékát őrző fajtárs morgását játszották le neki. Az esetek többségében a kutya ezt követően megtorpant - írja a Science magazin internetes hírportálja a tanulmányra hivatkozva. - Ha azonban a kutatók egy idegenre morgó kutya hangját játszották le - amely az emberi fül számára az előbbihez meglehetősen hasonlóan hangzott - a kísérleti kutya nem zavartatta magát, és megszerezte a csontot.

Az etológusok a jelenségből arra következtettek, hogy a kutyamorgás nem általános ellenséges figyelmeztetés, hanem tartalommal is bír. Az állatok kognitív képességeit kutató tudósok körében központi téma, hogy az állatok képesek-e  ily módon  kommunikálni. Egyes majmok például hangjukkal jelezni tudják az általuk megpillantott zsákmányállat faját. Kutyáknál ez az első alkalom, hogy a mögöttes tartalom napvilágra került.




 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: