2006-02-02 08:15:00• hírek • Szatmár.ro

Kutyabajra is pszichológust

3522.jpgMilyen nevelési hibákat követhetünk el, és mi lesz az eredmény?

A kutyáknak is lelkük van, s e lelket olykor kezelni kell az arra hivatott „pszichiáternek”. Ám a hiba legtöbbször a gazdi készülékében van: a helytelen nevelésben.

Vasteleki Péter, a csepel-szigeti vakvezető kutyakiképző iskola szakembere szerint a négylábúak két esetben kerülnek a „díványra”: született idegrendszeri probléma vagy a gazdi nevelési hibái, mellényúlásai, tájékozatlansága miatt. Az utóbbiakra jóval gyakrabban van példa. Így véli Fekete István író is, aki a következőket írja: „vannak persze a kutyák között is szelíd, vidám, komor, hamis, goromba, stréber, tolvaj, sőt hülye egyéniségek is… ez rendesen nevelési hiba, mert a kutyák – általában – egészséges ösztönökkel jönnek a világra.” De milyen nevelési hibákat követhetünk el, és mi lesz az eredmény?

Nyuszi az eb

– Csillogó szemű csau-csaujával jött egy idősebb hölgy, aki szerint kedvence mindentől fél, behúzza a farkát, idegen kutyák láttán nem egyszer eliszkol – meséli Vasteleki Péter. Először neurológiai vizsgálatokat végeztünk, az ingertűrési határt vizsgáltuk. Váratlan, erős zajokkal teszteltük. A kutyus behúzott farokkal menekült. A normális reakció az lett volna, hogy az első ijedség után feloldódik, hívásra idejön. Egyértelmű volt a diagnózis: a kutya nem érzett biztos hátteret, a hölgy gyerekpótléknak használta. Ilyenkor morfondírozik az ember: közölje a gazdával, hogy gyengekezű?
Másik véglet az autokrata gazdi, aki nem meri felvállani a konfliktusokat embertársaival, és hatalmi vágyait a kutyáján éli ki.

 

8 tipp, és jó gazdi lesz

1. Legyen falkavezér. Minden konfliktusból ön kerüljön ki győztesen.
2. Ne engedje felugrálni. Ha velünk nem megy, az idegennel sem próbálkozik.
3. Ne fogadja el természetesnek furcsa viselkedését.
4. Vigye el kutyaiskolába, csak hasznára válik.
5. Ne imádja, de ne is zsarnokoskodjonk fölötte.
6. Szánjon energiát jelrendszerének megtanulására.
7. Tartson a forgalmas utaktól, autóktól. Jó módszer: autós ismerősével beszélje meg, kutyasétáltatás közben hajtson en önök mellett, és az ablakon kihajolva csapjon rá újsággal (lehetőleg Gyönggyel). Nem szép dolog, de életet menthet.
8. Szoktassa le arról, hogy ajtó- vagy kapunyitásra fülig érő szájjal menjen világgá.

Engedetlen

Tetszik, nem tetszik, a kutyában a falkaösztön uralkodik, annak ellenére, hogy „megszelidült”, vagyis az ember leghűségesebb társa lett immár százezer éve. Csak a falkavezér most nem a legerősebb eb, hanem a gazda. – Ha nem érzi, hogy mi vagyunk a domináns a „csapatban”, azonnal megpróbálja átvenni a kormányrudat – mondja Takács Györgyi állatorvos, gyakorló kutyapszichológus. – Apróságokon múlhat a dolog. Fontos, hogy a kutya előtt együnk. Hisz vadon élő állatoknál mindig a falkavezér ehet először a zsákmányból, ő kapja a legjobb falatokat. Nos, számos családban a kutya kap először enni, és csak utána ebédel vagy vacsorázik a gazda. Ne csodálkozzunk hát, ha a kutya nem engedelmeskedik! Arra is figyeljünk oda, hogy mi menjünk ki először az ajtón. Ha pedig folyton ugrál, söpörjük le magunkról könyörtelenül, ne foglalkozzunk vele. A játékot mi fejezzük be, ne ő unja meg. Jó taktika, ha levegőnek tekintjük, csak az alapszükségleteit látjuk el. Ebünk pár hét múlva megtanulja, ki az úr a háznál, és igényelni fogja a törődést.

Amelyik ugat

A szakembereket sokszor azzal keresik meg a gazdik, kutyájuk emberbarát, ám négylábú társaival igen agresszív. Ilyenkor a gazdi a túlzott féltés hibájába esik: olyannyira óvja kedvencét, hogy össze sem engedi más kutyával. Így nem működik az eb vele született kommunikációs ösztöne, nem érti fajtársai csillapító jeleit, amellyel közlik, szándékaik tisztességesek.

Ám az is lehet, hogy az eb nem csupán kutyatársaival akarnok: szokatlanul agresszív, mindent megtámad, ami mozog. Ilyenkor a kutyapszichológus megvizsgálja, örökölték-e a szülőktől e tulajdonságot, netán szervi megbetegedés, környezeti ártalom, családi konfliktus, új kutya áll a háttérben. Ami az utóbbi eshetőséget illeti: nagy vadászírónk, Kittenberger Kálmán úgy látja, a féltékenység talán a kutyák egyetlen valódi jellemhibája.

Normál esetben semmi különös nincs abban, ha négylábú barátunk ugat – ez a dolga. Ám ha ok nélkül csahol egyfolytában, annak bizony oka van: túlságosan „pörög”, elhanyagolt, hiányzik neki egy szeretett ember, fél vagy szeretehiánya van. Megoldás lehet, ha több időt tölt vele, jobban figyel rá, ha elviszi kutyaiskolába. Utóbbi egy kutyának sem árt, ráadásul kitűnő családi program.

 

Nem gyerekjáték

A kutyapszichológus kiszűri, szervi betegségről, rendellenes viselkedésről vagy természetes „kutyamagatartásról” van szó, ami csupán a gazda számára kellemetlen. A különböző neurológiai gondok helyes neveléssel, egy kis képzéssel, iskolával, gyógyszeres kezeléssel megoldhatók – legrosszabb esetben viszont el kell altatni a zavart viselkedésű kutyát.

Bezárt négylábú

Amilyen a gazda, olyan a kutya – örök igazság. Takács doktornőhöz egyszer igen nagy mozgásigényű foxterriert vittek, a panasz az volt, egész nap száguldozik a lakásban. – Nem tudtam nem észrevenni, hogy a család tagjai is folyton mozgásban vannak, egy percre nem állnak meg.
Gyakori probléma az is, hogy a gazdi állítása szerint „a kutya a lakásban nyüszít, vonyít, de mindenképpen pocsékul érzi magát.” Ezen nincs mit csodálozni, ha egy nagy mozgásigényű ebet (mondjuk vadászkutyát, magyar vizslát) panellakásban tart valaki. Különben is: a kutyát, ha egy mód van rá, ne tartsuk lakásban – pár fajta kivételével. Ha mégis, lehetőleg minél kevesebbet hagyjuk egyedül a négy fal között. S ha így teszünk, kapcsoljuk be a tévét, hátha lát valami számára tetsző műsort.

Menthetetlen

Mikor áll meg a kutyapszichológus tudománya? Szüleim ónémetjuhásza hazaérkezésünkkor tíz percig elmeháborodott módjára viselkedik boldogságában, majd megnyugszik. Ezzel a szakember nemigen tud mit kezdeni, temperamentumos kutyáknál előfordul.
Takács doktornő egy „páciense” (szintén németjuhász) a családban született gyermekre terelődött figyelmet (addig ugye, csupán ebünkre sütött a nap) azzal a furcsa szertartással vezette le, hogy szüntelen a saját farkát kergette. – Bevallom, ez egy olyan eset volt, ahol nem tudtam segíteni. Németjuhászunk manapság is perpetuum mobilét játszik; a gyerek jól van, növekedik.

 

Ép test

Persze a kutyának nem csak lelke van. Hogy kedvence egészséges legyen, a következőket tanácsoljuk:
- Negyedévente tanácsos féregteleníteni nemcsak a kölyökkutyákat, hanem a felnőtt ebeket is.
- Ne adjon nyersen neki húst, különösen sertés, nyúl, juh és kecske belsőséget (pl. máj, lép).
- Kezelje rendszeresen bolhák ellen. Bolhanyakörvvel meg is előzheti az élősködők megtelepedését.
- Vigye rendszeresen (félévente egyszer) állatorvosi ellenőrzésre akkor is, ha semmi rendellenességet nem talál kutyája egészségi állapotában. Gyöngy


Drávucz Péter

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: