2019-04-28 07:31:25• hírek • Bede Emőke

Kutya nehéz megoldani a gazdátlan ebek helyzetét: az ötödik közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult

Nemrégiben ismét asztalhoz ültek a Helyi Tanács tagjai, hogy fontos, az egész város életét érintő kérdésekben döntéseket hozzanak. Az egyik napirendi pont a sokak által vitatott, gyakran heves indulatokat generáló kérdés, a kóbor kutyák helyzetére vonatkozott.

Mint arról már több ízben beszámolt hírportálunk, Szatmárnémeti önkormányzata közel egy éve próbálja megoldani ezt az égető problémát. „A tavalyi év elején a polgármesteri hivatalnak érvényes szerződése volt egy kóbor kutyák befogását végző céggel, s a szolgáltatás elég jól működött. Azonban egy állatvédő non-guvernamentális szervezet úgy az illető céget, mint az önkormányzatot többször is támadta, több intézménynél is panaszt emelt. Ebből kifolyólag még a Számvevőszék is ellenőrzést tartott a polgármesteri hivatal háza táján, ellenőriztek minden kifizetést, mely e cég irányába történt. Ennek végén mindent rendben találtak, viszont a szervezet ezt nem hagyta annyiban, s a megye polgármesteri hivatalait arra szólította fel, hogy szüntessék meg az említett céggel kötött szezrődést” – elevenítette fel az elmúlt év eseményeit a márciusi tanácsülés során Maskulik Csaba városmenedzser. Az azóta eltelt időben sok víz lefolyt már a Dunán, öt közbeszerzési eljárás is lezajlott, viszont eredményt egyik sem hozott.


Joggal merül fel a kérdés, hogy miért ilyen nehéz „valakit” találni, aki elvállalná a gyepmesteri szolgáltatás biztosítását. Mint kiderült, a hatályos törvények értelmében a tenderre csak olyan non-guvernamentális szervezetek jelentkezhetnek, kiknek foglalkozási körei között szerepel az állatvédelem is, s ilyenből értelemszerűen nem sok akad városunkban, de még a megyében sem. Emellett a törvényben megforgalmazott előírások már-már irreális magaslatokba csaptak, ember legyen a talpán, aki minden kitételnek eleget tud tenni.


Hogy mégis könnyítsenek valamicskét a helyzeten, a tanácstagok elfogadták azt a határozattervezetet, mely - kihasználva a jogi kiskapukat - kisebb-nagyobb módosításokat eszközölt ki a feladatkori leírásban. Példának okáért az ebszállító jármű sofőrjének ezentúl nem kell majd élőállat-szállításra feljogosító engedéllyel rendelkeznie, illetve csökkentették az elvárt autók számát is. Maskulik a tanácsülésen elmondta, bízik benne, hogy ezeknek a módosításoknak köszönhetően a legközelebbi liciten sikerül végre nyertest hirdetni, és beindulhat Szatmárnémetiben a gyepmesteri szolgáltatás.


Mint a tanácsülés eseményeiből is egyértelműen kiderül, a kérdés megoldása korántsem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A törvénycikkelyek bizony megkötik a városvezetés kezét, s ezeken nem lehet csak úgy átlépni. Azonban ne felejtsük el, hogy az kutyatartókra is több szabály vonatkozik a nagykönyvben. Ezek közül kétségtelenül az egyik legfontosabb a sterilizáltatás, illetve az állat mikrochippel való ellátásának kötelezettsége. Ha a gazdik nem érzik ennek felelősségét, akkor aztán jöhetnek felülről bármilyen szabályozással, a kóbor ebek kérdésére sem ma, sem holnap nem születik hosszú távon is hatékony megoldás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: