2012-07-17 09:11:08• hírek • MTI

Kútba eshet az USL terve

Lesz érvényességi küszöb a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazáson - erősítette meg Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta a Gandul.info hírportálnak adott interjújában kifejtette, hogy tiszteletben tartják a román alkotmánybíróság erre vonatkozó döntését, amely korábban kimondta: az elnök leváltásáról szóló népszavazás csak akkor lehet érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy fő megjelenik az urnák előtt.
Ez azt jelenti, hogy több mint 9 millió állampolgárnak kell élnie szavazati jogával ahhoz, hogy érvényes legyen a július 29-i népszavazás. A román parlament a héten ülésezik, hogy módosítsa a népszavazási törvényt az alkotmánybírósági döntés szellemének megfelelően.

"Kormányfőként nagyon világos az álláspontom: gyakorlatba ültetjük az alkotmánybíróság valamennyi döntését annak ellenére, hogy a népszavazás érvényességére vonatkozó határozat "nehezen ellenőrizhető következményekkel járhat" - mondta Ponta. Hozzátette: meggyőződése, hogy több mint kilencmillió állampolgár megjelenik az urnák előtt, és többségük az államfő leváltása mellett fog szavazni, de nem lehet kizárni azt sem, hogy csak nyolc millió ember vesz részt a népszavazáson, valamennyien Basescu leváltása mellett szavaznak, és ennek ellenére az államfő visszatérhet hivatalába, mert nem teljesült az érvényességi küszöb. Ponta szerint Basescu ebben az esetben elveszíti legitimitását, így elhúzódó politikai válságra lehet majd számítani.

A baloldali Ponta-kormány július első hetében kezdeményezte a jobboldali államfő felfüggesztését, amelyet a parlament megszavazott. Ezt követően kellett kiírni a leváltásáról szóló népszavazást. A Ponta-kormányt élesen bírálták az Európai Unió vezetői, hiszen a felfüggesztési folyamat ideje alatt módosították a népszavazási törvényt, így eltörölték például a referendum érvényességi küszöbét.

A román kormányfő a múlt héten Brüsszelben tárgyalt az unió vezetőivel, többek között Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével. Utóbbival folytatott megbeszélését követően Ponta kijelentette: tiszteletben tartják az alkotmánybíróságnak a népszavazás érvényességi küszöbére vonatkozó döntését.
Ponta kijelentését követően a kormányszó Szociálliberális Szövetség (USL) több politikusa felvetette, hogy két napig kellene tartania a referendumnak. Bukaresti elemzők szerint így nőne az esélye annak, hogy teljesüljön az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy fős részvételi arány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: