2019-04-29 08:29:11• hírek • MTI

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

Kína arra törekszik, hogy tíz éven belül egy holdbázist hozzon létre az égitest déli régiójában – olvasható a Xinhua hírügynökség oldalán.

A tervek szerint Kína 2019 végén indítja el  a Csang’e-5 nevű mintagyűjtő szondáját a Holdra. Az összegyűjtött kőzetmintákat Mao Ce-tung szülővárosában, Saosanban fogják tárolni. Minderről Zhang Kejian, a kínai Nemzeti Űrügynökség vezetője beszélt a kínai űrnap megnyitóján a napokban. Kejian bejelentette azt is, hogy Kína 2020-ban szondát szeretne küldeni a Marsra is.

 

Kína 1970-ben lépett be az űrkorszakba, amikor első saját műholdját saját rakétán bocsájtotta fel, az első űrhajóst (tajkonautát) 2003-ban küldték a világűrbe.

 

A Hold sarkvidékei azért lehetnek ideálisak a jövőbeli holdbázisok megépítéséhez, mert a jelenlegi mérések alapján úgy gondolják a kutatók, hogy e területek krátereiben sok vízjég lehet

 

A kínai holdbázis terve pár héttel az amerikaiak 2024-es emberes holdutazásának bejelentése után vált nyilvánossá. Ez több szakértő szerint egy újabb űrverseny kibontakozására is utalhat, ami azért sem lenne meglepő, mert jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és Kína fordítja a legnagyobb összeget űrkutatásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: