2011-03-13 11:45:30• hírek • MTI

Kutatják Stonehenge titkait

Lézeres letapogatással kutatják Stonehenge titkait az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet szakemberei, akik arra keresik a választ, hogy mikor és miért jött létre a megalitikus építmény.

A felmérés révén Stonehenge eddigi legpontosabb digitális modellje készül el, amelynek keretében a kő felszínén lévő szabálytalanságokat, képződményeket 0,5 milliméteres pontossággal térképezik fel. Ezt megelőzően 1993-ban végeztek hasonló felmérést, de a fényképfelvételek pontossága nem haladta meg a 2 centimétert -  - olvasható a BBC brit közszolgálat műsorszolgáltató honlapján.

"Ez az új felmérés lényegesen több információt szolgáltat a megalitikus emlékmű finom részleteiről és a környező terepről" - magyarázta Paul Bryan, az English Heritage térinformatikai osztályának vezetője. A március végéig tartó kutatások során letapogatják az összes kő látható felületeit, amelyek közül jó néhányat benőtt a moha. Korábban már néhány őskori "graffitit" feltérképeztek a kutatók, közöttük a híres újkőkori "tőrt"  "A kövek a múlt nyomait őrzik" - jegyezte meg Dave Batchelor, az English Heritage régésze.

Ismertetése szerint az ókori "kőművészet" nyomait kutatják, de érdekesek az újabb kori graffitik is. E feliratok között szerepel a "Wren" név is, amelyet a kutatók Sir Christopher Wrennek (1632-1723) angol tudóssal, asztronómussal, korának egyik legnagyobb barokk építészével, a londoni Szent Pál-katedrális megálmodójával hozzák összefüggésbe. E feltételezést látszik alátámasztani, hogy a közelben volt a Wren-család birtoka.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: