2009-12-23 15:02:32• hírek • Gozner Gertrud

Kurzusok a munkanélküliség ellen

2009-ben a Szatmár Megyei Munka-erő foglalkoztatási Ügynökség több mint ötszáz személy számára szervezett szakképesítő tanfolyamokat.

December közepéig 37 ilyen tanfolyam került megrendezésre, amelyen 559-en munkát kereső lakos vett részt. Közülük 496-an munkanélküliként vannak számon tartva a hivatal által, 226-an vidéki álláskeresők, míg 50-en roma nemzetiségűek. Rajtuk kívül a tanfolyamokon részt vett 50 fogvatartott, akik legtöbb 9 hónapot kell még letöltsenek a fegyházban, egy személy a gyermeknevelési szabadság lejárta után szeretett volna visszatérni az alkalmazottak sorába, míg 12 vidéki személy azért került be programba, mert a minimálbérnél kisebb jövedelemmel rendelkezett.

A tanfolyamokat 445 személy végezte el, közülük eddig 210-en találtak munkát. Jelen pillanatban nyolcféle kurzus zajlik a hivatal keretén belül: két tanfolyamon szakácsokat, szintén kettőn építkezési munkásokat, míg egy-egy kurzuson fodrászokat, varrodai dolgozókat, eladókat és adatkezelőket képeznek. Az egyik építkezési szakmunkás-képző tanfolyam a börtönben történik, míg a másik a piskolti romák továbbképzésére koncentrál, és európai pénzekből finanszírozzák. Jövőre ha megfelelő nagyságú támogatást kap a hivatal, a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szakképesítő tanfolyamjaira több mint ezer személyt szeretnének bevonni.

A téli ünnepek környékén megcsappant az ügynökség által meghirdetett szabad munkahelyek száma, míg a múlt héten több mint négyszáz állás várt betöltésre, addig ez a szám a héten 357-re csökkent. A munkahelyek nagyobb része, több mint 200, Szatmárnémetiben van meghirdetve, Avasfelsőfaluban 140 személyt alkalmaznának. Az állások többsége a könnyűipari, a kereskedelmi, egészségügyi és asztalosi szakképesítéssel rendelkezők számára van fenntartva. Nagykárolyban, Tasnádon és Turcon jelenleg nincs egyetlen szabad munkahely sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: