2022-04-20 10:21:16• hírek • közlemény

Kuructoborzó: ismét szól a tárogató a majtényi síkon

április 30

Április 30-án, szombaton 11 00 órakor Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuruckort idéző dallamaival veszi kezdetét a domahídi vasútállomás mögötti emlékműnél 33. alkalommal megrendezésre kerülő Rákóczi-megemlékezés - tájékoztatta híroldalunkat Muzsnay Árpád főszervező.

Az idei majtényi főhajtás II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem marosvásárhelyi trónralépésének 315. évfordulója jegyében, a nevét viselő két romániai iskola aktív részvételével zajlik.


A mindenki számára nyitott ünnepség résztvevőit a szervezők nevében Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa üdvözli, majd köszöntőt mond Gheorghe David, Majtény község polgármestere, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.


A 315 esztendővel ezelőtti trónralépés és a Rákóczi-örökség következetes ápolásának jelentőségét a marosvásárhelyi „II. Rákóczi Ferenc” Teológiai Líceum, valamint a szatmárnémeti „Rákóczi Ferenc” Általános Iskola két történész igazgatója, Tamási Zsolt, valamint Gnándt Zoltán méltatja, szavalataikkal, énekeikkel és táncaikkal pedig a dobrai, egri, kaplonyi, kálmándi, kismajtényi, marosvásárhelyi, nagykárolyi, szatmárnémeti, valamint tyukodi műkedvelők teszik szívet és szemet gyönyörködtetően színessé.


Thoroczkay Sándor történészt a Sólyom Szabina kismajtényi lelkipásztor záró imáját követő koszorúzásban a szilágysomlyói és a szatmári cserkészek segítik.


Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Kismajtényi Református Egyházközség, a Majtényi RMDSZ-szervezet, Majtény község Polgármesteri Hivatala, valamint a „nagyságos fejedelem” nevét viselő szatmárnémeti és marosvásárhelyi iskola vezetősége társszervezőkként mindenkit szeretettel hívnak és várnak a megye- és országhatárokon átívelő, a Kárpát-medence népeinek közös történelmét idéző rendezvényükre.


Azokat, akik első alkalommal látogatnak el a majtényi síkra, tájékoztatjuk, hogy a kuruc emlékmű a Kismajtény melletti Domahida vasútállomása mögött található. Megközelíthető a Szatmárnémetit Nagykárollyal összekötő országútról a kismajtényi kanyarban Domahida felé vezető letérőn keresztül.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: